Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2021.01.21 - 8:04
 Måndag, 28 September 2009 13:20 | skrivet av: Göran Lundin
Vem ska orka läsa?
Nu åker jag upp till min stuga i fjällen för att skriva några dagar. Samtidigt hör jag på kulturradion att tidningsredaktioner och andra översköljes med böcker. Dagens Nyheter får över 10 000 böcker per år till kulturredaktionen. Ungefär 800 stycken recenseras.
Det produceras idag fler titlar än någonsin. Jan Guillou sade i något program att det ges ut tusen böcker för mycket per år i Sverige. Kanske är det i underkant ...
När vi började med Ord&visor för arton år sedan, fyllde vi ett stort behov: ett förlag, där författarna fick vara med och betala kalaset, men där förlaget stor för den litterära granskningen. vi tog böckerna på allvar.Och vi jobbade tillsammans med att sälja dem.
Då, för arton år sedan, var det inte heller så lätt att producera en bok. Digital produktion var ännu i sin linda.
Idag är läget det motsatta: skriv din bok, sök upp en lämplig hemsida för bokproduktion och tryck iväg dina filer. Efter några dagar är böckerna klara.
Om man läser tidningen Författaren, Svenska författarförbundets organ, så kan man i varje nummer läsa ett flertal företagsannonser, som målar upp situationen i ljusblått: vi sköter allting åt dig, skicka bara in ditt material!
Javisst, de sköter om allting - utom en liten detalj: manusgranskning. Detta tidsödande, men ack så nödvändiga arbete. Därför blir också resultatet som det blir: oredigerade, halvfärdiga böcker. Snyggt inbundna (oftast med mjuka pärmar), men där stannar också kvalitetskraven.
På Ord&visor har vi märkt denna förändring. Det kommer inte på långa vägar in lika mycket manus som tidigare. Därför har förlaget också i allt större utsträckning satsat på egna projekt. Tiden är snart förbi då författare är beredda att betala mycket pengar för att få ut sin bok. Visserligen då granskad och redigerad, ordentligt korrekturläst - men alltför dyr.
För Ord&visor innebär detta förändringar för framtiden. Förlaget måste krympa kostymen - för kvalitén tummar vi inte på. Ord&visor kommer aldrig att bli en massproducerande bokmaskin. Det tar andra hand om så bra. Och idén med ett författarkollektiv, som vi egentligen har varit, håller på att förtvina, eftersom var och en numera är sin egen lyckas smed.
Kanske kommer det en flashback så småningom, men då är redaktören bara en författare bland många som petar bland minnesanteckningarna!