Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2021.01.21 - 9:39
 Fredag, 2 oktober 2009 21:44 | skrivet av: Göran Lundin
Självplågeri
Förlaget har en fantastisk skara med författare, som inte bara skriver bra, utan också jobbar frenetiskt för att nå ut med böckerna. Det är så ett författarkollektiv ska fungera - att vi alla hjälps åt att dra lasset framåt. Som ett litet förlag har vi inte tillgång till de stora marknadsföringspengarna och vi har inte heller tillgång till den vänskapskorruption som präglar de stora förlagens kontakter med media.

Jag önskar ibland att jag hade de resurserna. Att sköta ett litet förlag är att skjuta en kärra i ständig uppförsbacke. Ibland går det ändå skapligt, men det är ändå strid om varje meter.

Men striden handlar inte bara om recensioner och välförtjänt uppmärksamhet. Om att sälja böcker så att det blir en liten förtjänst över. Den handlar också om att kämpa med sitt eget självförtroende och sin egen självkänsla. Att ge ut en bok är att utlämna sig själv, vare sig boken handlar om det egna livet, eller något helt fiktivt. Andra ska döma vad man själv lagt ner sin själ i. Än värre är att bli hjältigen.

Som redaktör kommer jag hela tiden i kontakt med detta gissel hos författarna. Jag är ju inte bara redaktör, förresten, utan själv författare. Jag vet hur det känns, jag vet urladdningen efter att ha skrivit klart. Jag vet den nervösa oron för recensionerna och ångesten inför tigandet.
Det har inte blivit lättare med åren. Böckerna har blivit fler, antalet författare som inte får uppmärksamhet ökar därför i motsvarande grad.
"På med försäljningskepsen", sa Svante Isaksson en gång, på en författarträff. Själv hade han sålt jordbruksmaskiner tidigare och hade redan rätt keps. Men för oss andra blyga varelser är det inte lika lätt.

Känslan av otillräcklighet i redaktörsskapet har därför drabbat mig allt oftare.I egenskap av busschaufför, säljer jag resor, men jag behöver inte tigga om resenärer, de kommer självmant och blir nöjda om jag kör hyfsat och är vänlig i mitt bemötande. Därför trivs jag väldigt bra med det jobbet - jag kan koncentrera mig på själva körningen. Dessutom får jag ju faktiskt betalt!

Vad jag ska dra för slutsatser av detta, vet jag inte ännu, bara att jag fyller 60 nästa år och har en rad oskrivna böcker i huvudet.

En sak vet jag i alla fall: det har varit arton fantastiska år med Ord&visor. Trots uppförsbacken. Och det är framförallt tack vare de självplågande författarna, som följer sin inre röst att skriva och berätta.