Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.10 - 19:00
 Lördag, 3 oktober 2009 22:08 | skrivet av: Göran Lundin
Tankar kring elden
Idag var jag ute och plockade kantareller, mellan snölegorna i Tärnaådalens fjällsluttningar. Kantareller som står som stenstoder i höstkylan. Men tar man bara in dem och tinar upp dem, smakar de ljuvligt. Fortfarande är det obegripligt mycket svamp, trots den sena årstiden. Men en stor renhjord trampar också runt i sluttningarna på jakt efter svamp, fast det är mest soppen de är ute efter. Ett par brunstiga oxar stod och blängde på mig en bra stund, utstötande högljudda grymtningar. En av dem gjorde ett litet utfall, men vek sedan av. Jag är ju ingen riktig rival, precis.
I fjällsluttningen sken solen och korpen kraxade en bit bort. Ljuvligt är att få tända en kaffeeld och bara njuta. Just detta med elden är något som alltid skapar stämning. Röken, värmen, kaffedoften, det blir en oslagbar kombination.
Jag minns vad fd. lapptillsyningsmannen Folke Grubgbström skrev i sin bok "Färdas som en människa": jag har tänt mina eldar, från norska gränsen ner till Bottniska viken." och alltid samma känsla.
Men en gång räddade elden livet på honom - då han trillat ner i en vak under vintern. Hade han inte haft tändstickor och näver i en plastpåse, hade han varit dödens.
Under hela vintern har jag fördjupat mig en bok, helt tillägnad elden: det är Ynge Ryds "Eld, om samisk eldkonst." Jag har läst den, som om det gällde att plugga inför en stor tentamen. Att en tjock bok om tusen och en sätt att göra eld, under alla slags förhållanden, kan vara så intressant! Tänk om jag fått ge ut den på Ord&visor!
Nu håller Ynge Ryd på med en ny bok, under arbetsnamnet "Att färdas". Det berättade han för mig på Jokkmokks marknad, då vi hade släppfest för Mats Gärlings bok om Aktse. Ynge Ryd går oerhört grannlaga tillväga, och jag förstår att han kommer att gå igenom alla olika slag färdsätt i naturen. Från grunden.
En bok att se fram emot att få läsa, medan elden sprakar i kaminen!

Svar av: Khalid 2013.01.23 - 06:35
Ja sannerligen, he4r sakans inte mf6jligheter. Det e4r se5 fruktansve4rt tragiskt hus te4nk att sitta med de de4r je4ttebreda ff6nstren och titta ut f6ver sin asfalterade ge5rd, de fula fyra garagen och den ple5tinkle4dda muren som varken skyddar eller kle4r En enda textil i hela huset till alla gardiner och f6verkast gf6r se5 att huset ke4nns enhetligt plus det faktum att man skulle se sin allt svettigare nuna reflekteras fre5n varje yta. Och se5 ke4nns det som att det e4r se5 le5g takhf6jd i rummen kolla pe5 bilden pe5 sovrummet. Antingen e4r se4ngen en meter hf6g eller ockse5 e4r det knappt ste5hf6jd i rummet. Det kollektiva garaget var det enda ff6rsonande med hela huset. Jag skulle ge4rna komma pe5 din bilde4cksfestivitet, Signe!Om man skulle le4gga ett bud pe5 huset skulle man bf6rja inte med att bere4kna ve4rdet utan at bere4kna kostnaden ff6r att riva ner allt de byggt upp