Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.05 - 18:21
 Måndag, 5 oktober 2009 18:52 | skrivet av: Göran Lundin
Hotet från Adlibris
Adlibris nätbokhandel hotar att stänga av Ord&visor - och även andra små förlag, som är egen distributör - om vi inte går med på deras nya avtalsförslag. Förslaget går i korthet ut på att vi inte längre kan skicka fraktfritt till Adlibris, något vi kunnat göra alltsedan Adlibris började.

Istället kräver Adlibris att vi mellanlagrar ett mindre antal böcker hos dem, mot att de tar 20 % i provision. Vi ska stå för delar av frakten. I praktiken innebär detta att man kräver 20 % i rabatt, eftersom det så kallade mellanlagret inte gör det ett dugg lättare för oss - varken praktiskt eller administrativt.

För att blidka oss, ska vi få bättre marknadsföring på Adllbris, men vi ska själva stå för utformningen av dessa sidor. Ytterligare merjobb, alltså! Ord&visor har 194 titlar på Bokrondellen - som servar Adlibris med titelinformation - och om vi skulle skicka 5-10 ex av varje bok till dem och sedan flera gånger i månaden, underhålla deras lager, skapar det gigantiska problem för oss.

Enda lösningen blir att välja ut ett fåtal titlar, som Adlibris kommer att sälja och samtidigt höja f-priset med 25 %, för att kompensera oss för det ekonomiska bortfallet. Ett måste för oss och våra författare. Alla andra titlar, kommer att stängas av från Adlibris, även om de ligger kvar på Bokrondellen.

Vad Adlibris egentligen kräver, är kraftiga konkurrensfördelar gentemot de andra återförsäljarna, som utgörs av den vanliga, fysiska bokhandeln, liksom de övriga nätboklådorna. Därför måste vi, i rimlighetens namn, ge rabatt på 25 % till de övriga, räknat på det högre f-priset.

Adlibris har tidigare vinnlagt sig om att ha en stor bredd, en bokhandel där man ska kunna beställa alla böcker som finns, i princip. Det är det slut med nu. Bara en mindre del av Ord&visors böcker kommer i framtiden att vara tillgängliga på deras nätbokhandel.

Vi har alltid vinnlagt oss om att ha snabba leveranser till Adlibris - nästan alltid samma dag. Det har vi inte mycket för idag. Adlibris går rejält med vinst, och har strypgrepp på den övriga nätbokhandeln. Nu undrar vi på förlaget vad deras steg blir? Inte kommer det att bli roligt för det lilla bokförlaget, det kan man vara fullständigt säker på!

Svar av: Patrick B 2009.10.06 - 13:28
Att bara låta vissa titlar vara med på Adlibris lista och inte alla verkar vara ett dåligt förslag, som inte heller stämmer speciellt bra med tanken på ett författarkollektiv. Hur skall dessa väljas ut, och på vilka kriterier och vem bestämmer dessa kriterier. Vidhåller att den rimligaste lösningen är att helt spola Adlibris.

Svar av: Göran Lundin 2009.10.06 - 13:52
Jag håller med om att det blir skruvat och konstigt, Adlibris har tumskruvarna på oss. Som redaktör har jag - skam till sägandes - inte något färdigt svar ännu.

Svar av: Annika Bengtsson 2009.10.06 - 14:49
Problemet med att helt spola Adlibris är att de flesta av våra böcker också blir helt spolade. Jag avskyr att tvingas krypa för Adlibris men ser ingen annan utväg.