Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.10 - 17:53
 Måndag, 12 oktober 2009 09:45 | skrivet av: Göran Lundin
Kerstin värmde i Luleå!
Nej, vårt deltagande på Bok & Bild i Luleå blev ingen succé. Och inte för de andra utställarna heller. Arrangören, Kulturens hus, hade nämligen underlåtit att informera allmänheten och besökarna att det pågick en mässa och var den ägde rum i huset. Nu höll vi till i en av konsthallarna, och sämre omgivning kan man förstås befinna sig i. Men eftersom det framförallt var konstintresserade som letade sig ner dit, var det glest mellan besöken.

Lite livligare var det längre upp i huset, där det pågick författarseminarier, men inte heller där var det någon trängsel. Några definitiva ljusglimtar i mörkret fanns det dock. Jag fick träffa några av våra författare: Kerstin Bergström, Mats Gärling och Anita Nilsson, bland annat. Mats hade en egen utställning, med motiv hämtade ur hans bok, Aktse - på nio rökars håll, men han grymtade också missnöjt över den dåliga informationen. Anita berättade att det var bättre förr, då författare och konstnärer trängdes in en enda stor hall och det uppstod en stor och varm gemenskap.

Kerstin hade för övrig ett seminarium, som jag besökte. Det blev en höjdpunkt. Hennes tema var något i stil med "På tvärs mot trenderna" och med en stillsam ironisk ton, som lockade åhörarna till många skratt, visade hon på hur hon i sitt författarskap antingen gått trenderna i förväg eller sett dem redan passera.

Hennes böcker har varit mycket utlämnande , där förhållandet till hennes alkoholiserade mamma, varit ett centralt tema. Idag är ju personliga bekännelser på högsta modet, men när det begav sig för Kerstin, var det inte så. Det fick hon mycket på skallen för.

Hon berättade också om hur tankarna på döden hela tiden varit närvarande genom decennierna och att hon tidigt insåg att hon själv skulle bestämma var och när det definitiva skulle ske.

Men tiderna förändrades och Kerstin fick en positivare livssyn, något som också gestaltats i hennes senaste böcker. Kerstins anförande blev varmt och gripande, vilket förstärktes av Kerstins återhållna sätt att berätta. Hon slösar inte med orden, hon är ett talande exempel på dygden att förmedla, inte förråda.

Roligt blev det när hon stillsamt ironiserade över sin ovilja att anpassa sig till modern teknik. Hon skriver först för hand och renskriver på en vanlig skrivmaskin. Och hon har varken mobiltelefon eller kreditkort. Det går fortfarande att leva så, i dagens samhälle!

Om man vill få en bild av Kerstins författarskap och hennes uppgörelser med sig själv, bör man läsa "Livstycken eller att fästa trådar". Det är en fantastiskt bra bok!

Sedan fick förlaget många vackra ord av henne också, och det värmde i redaktörens hjärta. Den lågt glidande, men intensivt glödande höstsolen, bidrog också. för Kulturens hus ligger mycket vackert vid vattnet och utblicken har man verkligen tagit tillvara på, i arkitekturen.

Svar av: Vinnie 2016.06.27 - 11:53
I would love to see a blog post about your 100 ideas for Mrs. Mayer at Yahoo! But this list is great inoafmotirn. Do you see the trend of more images, video, or written content in the upcoming year? Thanks for a great post!