Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.05 - 19:12
 Måndag, 12 oktober 2009 21:32 | skrivet av: Göran Lundin
Adlibris stöter på patrull
Adlibris hade nog inte väntat sig att motståndet mot deras avtalsmodell skulle bli så starkt. På Svensk bokhandels hemsida (www.svb.se) kan man läsa om protesterna och även om ett Öppet brev till Adlibris, från Alpina förlaget, där Eva Hellström-Boström motiverar sitt nej. (se fliken debatt).

Efter samtal med flera andra förlag har även jag beslutat mig för att säga nej till Adlibris. Bland våra författare spretar uppfattningarna åt alla olika håll, så den vägledning jag kan få därifrån är inte så klar som jag skulle velat. Men ett vet jag: vi har c:a 200 titlar på Bokrondellen och att underhålla Adlibris så kallade konsignationslager, skulle bara innebära merarbete. Det är helt enkelt ett sätt från dem att ställa krav på höga rabatter. Dessutom skulle alla andra aktörer drabbas av orättvisa: Bokus, Bokia internetbokhandel, CDON, den vanliga bokhandeln. Till alla dessa kan vi idag skicka med mottagarfrakt, utan några som helst andra krav än att leverera snabbt. Och det gör vi, nästan alltid samma dag.

Om Adlibris gör slag i saken och stänger ute våra titlar, kommer vi att göra bibliotek (som beställer mycket via Adlibris), bokhandlare och media uppmärksamma på detta. Det är mycket möjligt att vår försäljning går ner ett tag - men i långa loppet lönar det sig att stå för det rätta. Adlibris blir inte längre den nätbokhandel som har alla titlar.

Ett argument från Adlibris representant, som ringde mig i förra veckan, är att man går med förlust på våra titlar. Det är möjligt att det inte blir många kronors förtjänst på varje titel, men faktum är att det är Adlibris som har dumpat priserna på bokmarknaden. Så till den milda grad att den vanliga bokhandeln inte klarar konkurrensen. En bok får inte längre kosta något - om man betänker arbetet som är nedlagt på en bok är det nästan intill oförskämt att den får en prislapppå 150-160 kr, ofta inklusive frakt. Om Adlibris marginaler är små, så beror det uteslutande på dem själva. De ska inte vältra över skulden på förlagen - och framförallt inte på de små förlagen.

Men läs och ta del av debatten och inläggen på Svensk bokhandels hemsida. och debattera gärna här!

Svar av: Annika Bengtsson 2009.10.13 - 12:08
Som en av förlagets författare fick jag möjlighet att tycka till angående hur vi skulle bemöta Adlibris krav. Jag ansåg, lite fegt, att vi måste acceptera kraven och i stället höja f-priset. När jag nu förstår att förlaget säger nej till Adlibris tycker jag att det är BRA. Jag har följt debatten i SvB och förstått att det är många små förlag som reagerat och tänker agera. Adlibris agerande är ruttet och det glädjer mig att de möter motstånd. Så jag har faktiskt bytt åsikt i ämnet och hoppas på att vi i längden blir vinnare.

Svar av: björn gustavsson 2009.10.15 - 12:49
Mycket bra att Ord&Visor säger ifrån.
AdLibris tycks vara litteraturbranschens motsvarighet till Ica Maxi...

Svar av: David 2015.11.09 - 23:19
Hoppas ni fe5tt vila lite med snf6plogen. Jag har skottat lite idag men det var le4tt snf6 se5 det var inte alls lika jogbibt som ff6rra ge5ngen. Ha en riktigt god fortse4ttning pe5 helgerna och hoppas du fe5r tid till ditt manus och att du fe5r till det de4r kapitlet se5 som du vill ha det.