Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.10 - 17:10
 Onsdag, 14 oktober 2009 20:24 | skrivet av: Göran Lundin
Finns det någon fredad zon längre?
Hörde häromdagen att utryckningstjänsten fått nej till att sätta kameror på sina fordon, och filma om deras bilar attackeras under utryckning. I bland annat Stockholm och Malmö har brandbilar utsatts för sabotage och brandbilar skadats av stenkastare. Inte kul. Som busschaufför kan jag föreställa mig hur det är att få stenar genom vindrutan, när man kommer för att skjutsa folk.

Men det blev som sagt nej. Integritetskränkande, ansåg datainspektionen, eller vem det nu r som avgör sådana här frågor.

Döm om min förvåning när jag får läsa att en busschaufför fått sparken för att han pratat i mobiltelefon samtidigt som han körde buss. Vem gör inte det? Häruppe i Norrland pratar alla busschaufförer i telefon. annars skulle det inte gå att sköta jobbet.

Men det som fällde chauffören var att någon filmat honom med sin mobil. Det där har skett tidigare också och ledde till att en busschaufför i Umeå hängdes ut. Hur lätt är det inte att filma med sin mobil, under förevändning att man själv pratar? Här har vi nog den den största risken för integritetskränkning i framtiden. När som helst kan man bli filmad - i vilken situation som helst. Och efter några minuter ligger det uppe på nätet. Utpressningssituationerna kommer att rada upp sig, men var finns lagstiftningen? Är det totalt riskfritt för privatpersoner att filma allt och alla omkring sig?

Själv har jag inte råkat ut för det ännu, men dagen är inte långt borta. Hoten kommer från trafikövervakningskameror ute och mobilkameror inne i bussen. Från rymden vakar Google. För några dagar sedan var jag inne på deras nya karttjänst och surfade omkring i New York, bland bilar och människor. En kille stod och lagade bilen utanför sitt hus. Hade han tillfrågats om han ville vara med? Google lär förresten åkt runt i Skellefteå och filmat varenda gata också, så snart är man i offentligheten på riktigt.

Men skämt åsido, är det så kul egentligen? Ska mörkret rädda oss från övervakningen? Eller finns det andra motmedel? Var kan man köpa Harry Potters osynlighetsmantel?

Ja, jag vet att Google är fantastiskt och visst är det kul med dessa högupplösta kameramobiler, men jag kan inte låta bli att tycka att det är obehagligt. Skulle jag upptäcka att någon filmade mig i bussen, skulle jag omedelbart konfiskera apparaten.
Även om jag riskerade att få sparken för egenmäktigt förfarande.

Svar av: Daniel Burlin 2009.10.15 - 14:30
Intressant att läsa! Har själv funderat kring integritet när det gäller alla mobilkamerafoton & filmer som knäpps på alla möjliga platser i samhället...och vart & hos vem bilder & film hamnar sen.
Och som nämts, för att inte tala om Google's world-domination tour med högupplösta satellitbilder i hela världen.

Gjorde förövrigt själv för en tid sedan en digitalrundvandring på hitta.se i STHLM området. Digitalbilder som är sammansatta från gator & torg, där fanns både människor/bilreg.plåtar m.m. med på bilderna, har de givit sitt godkännande kan man fundera...

Att tillåta skydda, med kamera, utryckningsfordon som i uppgift har att hjälpa, rädd liv, transportera måste ju verkligen vara en droppe i havet!

Appropå kameror, så såg jag på TV om jägarnas senaste innepryl, att sätta upp kameror i skogen (ställer mig dock frågande varför man ska det, blir inte ordet jakt lite naggat i kanten? Laser gevär härnäst?) ;-) Hur som helst, det var oerhört svårt eller intill omöjligt att få tillstånd för det pga. av integritetsproblem...i vildmarken...ute i skogen. I sitt sammanhang också något att fundera på ;-)