Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.05 - 18:23
 Fredag, 16 oktober 2009 21:57 | skrivet av: Göran Lundin
Varg i veum
Varg har siktats i Västerbotten igen, inte långt ifrån Skellefteå. Den lär inte bli långlivad, någon kommer att skjuta den illegalt. Snart kommer också tjuvjägare och rovdjurshatare att få lön för sin möda, när regeringens nya rovdjursproposition kommer upp i riksdagen - som förmodligen godkänns av de borgerliga riksdagsledamöterna. Rovdjuren har all anledning att känna sig hotade, nu när regeringen ska leva upp till valfläsket åt den svenska jägarkåren.

Låt mig göra en sak klar: jag är inte emot jakt. Jakt kan både göra nytta och vara en viktig fritidssysselsättning. För många inlands- och fjällbor är jakten ännu något mer - en livsstil. Men jägarintressena har blivit alltför starka och många tongivande dryper av rovdjurshat. Att läsa vissa jakttidningar är som att läsa gamla, laestadianska, predikanttexter. Det blir utan vett och reson.

Den nya regeringslinjen när det gäller rovdjursförvaltning är att flytta ner beslut om skyddsjakt och jakt på rovdjur överhuvudtaget från Naturvårdsverket till Länsstyrelserna. Dessutom ska jakt på varg tillåtas, inte bara skyddsjakt. Vi har sammanlagt 200 vargar i Sverige.

Jag undrar hur världen skulle se ut om lokal förvaltning fick bestämma över världens rovdjur? Vem skulle då ta ansvar för tigrar, noshörningar, vilda elefanter, eller späckhuggare? När jag skrev den kombinerade vuxen- och ungdomsromanen Vargflickan ville jag samtidigt göra ett inlägg i vargfrågan. Något lite lyfta perspektivet. Vargen är en prövosten - kan vi inte leva med varg, vem kan vi då leva med?
Hur ska vi se på tigrarna i Indien, som till och med dödar människor. Eller hajar, mycket farliga ibland. För lokala intressen är saken ofta klar.

Jägarna drivs av en primitiv, biologisk motivation - vargen är en konkurrent om bytet. Dock, den senare har definitivt den historiska rätten på sin sida. För de renskötande samerna är det lite annorlunda - de har rovjduren som konkurrent om leverbrödet. Jag har förståelse för att vi inte ska ha varg i renskötselområdet, åtminstone inte så länge som renskötseln ser ut som den gör idag. Men Sverige, ett av jordens glesast befolkade länder, har råd att ha kraftiga och sunda rovdjursstammar.

Det som saknas i svensk rovdjursdebatt är det globala perspektivet - vårt ansvar för att respektera alla andra arter och försöka anpassa oss för att leva med dem.
En anpassning som till och med kan innebära vissa inskränkningar för oss människor.Svar av: Nodin 2016.06.27 - 12:17
you're not wrong there. I think they missed out big time, although given the venture capital th#0e&y39;ve raised in the past year or so I'd still say that the founders have done ok out of the site.