Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.05 - 17:49
 Fredag, 6 November 2009 09:41 | skrivet av: Göran Lundin
Det finns en skola i Haiti ...
För mer än tio år sedan åkte jag runt i Haiti och fick mer eller mindre av en slump höra att det fanns en skola som heter Lekol Olof Palme, dvs Olof Palmes skola. På oländiga vägar tog jag mig dit och upptäckte ett brädskjul med tak av palmblad. Skolans föreståndare, Vilvert Rosièr, var en hängiven beundrare till Olof Palme för hans ställningstagande för tredje världen.

Jag bestämde mig för att försöka hjälpa skolan genom att sprida information om den i Sverige. Genom åren har framförallt några skolor i Skellefteå bidragit med pengar så att Olof Palmes skola idag har rejäla byggnader med sex klassrum, plus en kombinerad servicebyggnad och personallrum. Tyvärr är skolan inte självgående, på grund av den rådande ekonomiska situationen i Haiti. Därför försöker vi nu stödja skolan genom att betala de sex lärarnas löner detta läsår. Varje lärare får knappt 1000 kr i månaden. De finns presenterade på skolan egen hemsida, www.sverige-haiti.com. Det finns också en länk på Ord&visors förstasida.

I höst har vi bildat en stödförening för skolan och öppnat ett eget bankgiro. Vi går nu ut med en uppmaning att bidra till skolan i jultider - kanske istället för en julklapp. Ett speciellt, digitalt julkort har framställts.

Jag har personligen engagerat mig hårt för skolan, eftersom jag har många personliga kopplingar till Haiti - tre adoptivbarn, och en massa böcker som hämtat inspiration därifrån. Dessutom vet jag att skolan är i goda händer i Haiti. Föreningen bakom har förvaltat bidragen ytterst väl och hållit ut även under några mycket svåra år i början av 2000-talet.

Det behöver väl inte sägas att alla bidrag oavkortat går till skolan. Allt arbete här hemma bedrivs ideellt.

Svar av: Etrain 2013.01.23 - 08:30
Jag har le4st en bok som heter Fixa pengar anarns och den boken handlar om.Tve5 killar som heter Tommy och Flisen och det finns ett geng som kallas kniv genget.Kniv genget tvingar Tommy och Flisen att dom ska ge dom en massa pengar och anarns se5 blir dom av med en kropps del.Och dom hotar ockse5 att df6da deras tjejer.Men Tommy och Flisen tror bara att dom skulle gf6ra det en ge5ng se5 dom ger pengarna.Men dom gorde det om och om och om hela tiden gorde dom det se5 Tommy och Flisen bestemmer sig ff6r att setta dit dom se5 Flisens kommpis kommer ff6r att hje4lpa dom. ff6rfartare:Lena Lilleste jag tycker att boken var spennande