Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.05 - 18:24
 Lördag, 14 November 2009 08:38 | skrivet av: Stig Lennart Larsson Västerbokhandeln AB
Synas för att säljas
Vi tycker att det är bra att bokbranschens situation blir offentligt belyst. Ofta är det så att vi upptäcker sakernas tillstånd när det redan är försent. I bokvärlden diskuteras det i media som , samt att förläggaren till förlaget Ord och visor har en hemsida för åsikter och synpunkter. Det finns en debatt nu om näthandelns inköpspriser,(de vill ha 20% lägre pris än bokhandeln för samma prestation) och hur det inverkar på bokhandeln, förlagen. Som du säkert vet omsätter de två stora nätbutikerna, Adlibris samt Bokus en hel del utan att göra någon nämnvärd vinst. Bokus har gått med 50-70 miljoner back varje år, och de kan det för att KF tillåter det…och ändå säljer de tillsammans för minst en och halv miljard. Vad vi ska fråga oss är hur kan vinsten vara så liten så att de årligen kan göra förlust eller bara gå plus minus noll. För att veta hur Adlibris verkligen går krävs att vi vet inköpspriserna från Bonnierförlagen, och det är något vi inte ser då Bonnier äger Adlibris.

Från början var de låga bokpriset ett sätt att få marknadsandelar och annonseringen var att locka med 30-50% lägre pris än bokhandeln. Med så höga rabatter var det ingen konst att att nå den marknadsandel näthandeln nu har. Problemet för dem nu är att priserna sänkts överallt, ingen har längre teckningsbidrag som räcker.Titelbredden i Bokhandeln har utarmats, många boklådor har upphört, och det är vår teori om varför nedgången av förlagens försäljning skett. Det finns ett uttryck: `Syns du inte så finns du inte´ och det gäller i stort även boken. Näthandeln försöker lösa sin dåliga ekonomi, (som de själva orsakat) genom att få lägre inköpspriser än den vanliga bokhandeln. Förlagen stretar emot, och det har gått så långt att Adlibris hotat med att bojkotta böcker från förlag som inte går med på deras villkor. Nu kan de inte det, de har avtalskunder och kan inte neka dem det de önskar. Alltså, näthandeln har inte tänkt att höja priserna till en lönsam nivå, istället vill de manövrera ut bokhandeln med ett lägre inköpspris.(Det hela är olagligt)

Situationen har nu gått så långt att sortimenten tunnats ut i bokhandeln, ingen vågar en bok som inte säljer stort. Hur ska en författare som exempelvis Per Olov Enquist komma fram idag. Enquist sålde bara 164 ex av sin första bok, och den andra gick dåligt också. Idag är han en storsäljare med minst två Augustpriser i ryggsäcken. Säljer du inte på en gång idag så förpassas man ut i kylan. Hur många författare förlorar vi där?

Näthandeln kräver marknadsföringsbidrag för bokens lilla plats i nätbutiken, men bokhandeln ska inte ha det, som exponerar boken fysiskt. I näthandelns början var det vanligt att kunder tittade på böckerna i en bokhandel, sen gick de hem och beställde dem på nätet. Bokhandeln var nätets skyltfönster. Men nu funkar det inte längre, sortimenten uttunnas. Att strosa i en bokhandel är inte samma sak nu som innan näthandeln. Vår teori är att på grund av näthandeln så har totalförsäljningen minskat, det är den enda faktor som skiljer denna lågkonjunktur från den förra, och i den förra gick boken bra och blev också årets julklapp ett år. Vår teori är att kunden inte strosar på nätet utan oftast enbart söker en speciell bok och vet inte kunden om att boken finns så beställer de ej heller den. I allt tycker vi att det är logiskt att här i viss mån skylla på näthandeln för nedgången hos förlagen. Ja det är vår iakttagelse och det kan vara värt att fundera lite extra på denna teori, för Bonnier vill inte se det så då näthandeln också till en del ökar försäljning av smala titlar men vi menar att det inte täcker upp minskningen. Vi har ju facit nu, förlagen backar och det har inte hänt så länge vi kan minnas. Själva lågkonjukturen kan inte vara en orsak då lågkonjunktur tidigare snarast lett till ökat försäljning. Klart är dock att digitaliseringen också har en påverkan men den stora tror vi är sortimentminskningen och den i sin tur är en orsak av olönsamhet i bokhandeln som i sin tur beror på den ökade näthandeln. Vi menar att en fysiskt exponering är överlägsen, men syns inte boken, så säljer den inte.