Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.05 - 17:40
 Söndag, 5 December 2010 21:11 | skrivet av: Göran Lundin
Utanförskapet fascinerar
Varje stad har sitt eller sina original, sina burk- eller skrotsamlare, brukar det heta. Det stämmer säkert ganska bra, medan däremot dessa individers bakgrund och motiv till utanförskapet varierar starkt. Ibland är det psykisk ohälsa, ibland en personlig tragedi eller en konflikt med myndigheter och överhet.

I Stockholm bodde jag och Birgitta några år i ett kollektiv vid Sickla Bro, där vi regelbundet hade besök av en skrotsamlare från Arjeplog som kallades för Kurre. Han samlade på kopparskrot och hans utanförskapsvänner brukade få inbjudningar till hans hus i Nacka där de hjälpte till att sortera skrotet mot några öl i ersättning. En gång stal han en propeller av mig i mässing och koppar, en sådan där dyrbar sak med omställningsbara blad.

Om Kurre gjordes sedemera en film för teve, men då hade han redan blivit rånmördad i sitt hem. Han hade under sina år som skrotsamlare gjort sig en förmögenhet.

Kurres liv innehöll alla ingredienser som behövs för en bra story. En ensam man med en specilabegåvning för att göra pengar. Under åren i Nacka körde jag buss och skjutsade ofta Kurre. Han satt alltid med näsan i Svenska Dagbladet och dess aktie- och fondsidor.

I Skellefteå hade vi också våra original och en av dem kallades för Burk-Curt. Efter hans död för några år sedan visade det sig att även han förvaltat sitt pund väl: han var mångmiljonär. Alla i Skellefteå visste naturligtvis vem Burk-Curt var, men han nådde efter sin död även internationell berömmelse, inte minst beroende på det stora arv som han lämnade efter sig och som det följdriktigt blev strid om.

Om denne Burk-Curt har nu författaren Åke Lundgren skrivit en bok, med unikt bildmaterial. Burk-Curt blir tack vare den en mera begriplig person i sin ensamhet, även om om många frågetecken naturligtvis aldrig kommer att rätas ut. I barndomen föreföll han att vara en helt vanlig liten kille. Det går naturligtvis att sätta en diagnos på honom, men det är egentligen inte intressant - det intressanta är att se vad en människa förmår, även i sitt utanförskap!

Åkes bok kommer ut på Ord&visor i februari. Den kommer säkert att väcka berättigad uppmärksamhet!

Svar av: Ramiro 2012.09.30 - 16:00
Jag har slutat rf6ka.Jag har alrdig slutat vara pacifist.Jag accepterar mina livsbetingelser.Jag har skrivit tve5 romanutkast.Jag le4r mig ne5got varje dag.Jag trivs i mitt eget se4llskap.Jag har ve4nner som jag e4lskar.Jag e4r bra pe5 att klara mig pe5 litet pengar.Jag e4r sne4ll.Jag har ff6rsonats med mitt ff6rflutna. Det e4r en gle4djens dag. Vi ska fira en me5nad utan nikotin. "Vi" och "vi" - det e4r mig det ge4ller men det e4r me5nga inblandade, en stor del av ve4nkretsen, rf6kare och ickerf6kare. Sorella, rf6karen som troget le5tit bli att rf6ka i mitt se4llskap. Eva och Gerd, som jag bor i kollektiv med, och som stf6ttat mig som bara tve5 inpiskade ickerf6kare kan - litet fantasilf6st men engagerat. Som svarar pe5 observationen: "Nu blev jag rf6ksugen" med ett "Nej, det fe5r du inte bli!" Vad le4r man av detta? Att ta sina utbrott annorste4des. Till exempel till Mynta, som e4lskar att stoppa allt under luppen, fre5ga "vadan" och "varthe4n". "Kan du minnas situationen exakt?" fre5gar hon. "Vad tror du sje4lv utlf6ste rf6ksuget?" "Vad gjorde du e5t det?" "Var det en bra strategi?" Och se5 allra fre4mst och ne4stan glf6md: Annika, som satte mig pe5 re4tt spe5r. Som fick mig att ff6rste5 att jag var missbrukare. Som efter misslyckade ff6rsf6k att fe5 mig att ve4nda mig till en hf6gre makt, som man gf6r i AA-kretsar, bara gav mig mantrat: "Det he4r e4r le4tt och enkelt". Tautologin bidrar till rytmen. "Det he4r e4r le4tt och enkelt" - tjugotusen ge5nger om dagen har jag sagt det och det har funkat. Nu ska vi fira trettio dagar i frihet. Jag bjuder alla damerna - ja, de e4r kvinnor, allihopa - pe5 supe9 och dans. Snittar och lax och fle4derblomsparfait. Det e4r de ve4rda. Jag e4r stolt men det e4r de som be4r e4ran.

Svar av: Wilhelmina 2016.06.27 - 08:32
A minute saved is a minute eaedrn, and this saved hours!