Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.10 - 17:16
 Måndag, 30 maj 2011 20:19 | skrivet av: Göran Lundin
Vad ska hända med konjunktionerna?
Vår korrekturläsare, Larry L. har länge varit bekymrad över konjunktionernas framtid. Ofta, när han läser korrektur, brukar han - mer eller mindre uppgivet - foga in en och annan konjunktion i texten, samtidigt som han påpekar att på minst ett par hundra andra ställen borde det också petas in ett "så", ett "och", "men", "för", "eller", "utan" som binder ihop satsdelarna.
Själv har jag nyligen lagt in korrektur i en kommande bok och noterat detsamma: konjunktioner är ute, kommatecken är ute. Inne är däremot semikolon. I vissa manus förekommer semikolon till förbannelse. Även tankestreck, istället för konjunktion. Det vill säga, tecken istället för konjunktioner.
Vad värre är: jag märker även på mina egna böcker, att jag ofta hoppar över konjunktionerna. Det är som om de känns gammalmodiga och påklistrade. Kanske är sättet att tänka idag mera tekniskt och förtätat, och där passar konjunktioner inte in.
Begrunda meningen:
"Jag väntade utanför tobaksaffären; det blev en lång väntan."
Eller:
"Jag väntade utanför tobaksaffären och det blev en lång väntan."
Begrunda:
"Jag åt en utsökt middag, i nästa ögonblick var jag på språng mot toaletten."
Eller:
"Jag åt en utsökt middag, men i nästa ögonblick var jag på språng mot toaletten."

Finns där också nyansglidningar? Utan konjunktioner blir en del av texten mera underförstådd. Är det kanske meningen, utan att vi som skriver det är medvetna om det?

Språket moderniseras och förändras, vare sig vi vill eller inte. Det är bara att läsa en hundra år gammal bok för att inse det. Frågan är bara: finns det plats för konjunktioner i framtidens romaner? Och är det bra eller dåligt?
Själv har jag blivit mer medveten om detta i mina egna texter och jag märker att jag måste tänka lite extra. Orden och meningarna ska porla som en fjällbäck på väg mot havet!


Svar av: Birgitta Maria Storgårds 2011.09.04 - 10:28
Intressant fråga och viktigt för alla oss som skriver. I ett vetenskapligt opus är vartenda ord av vikt för att sakinnehållet inte ska bli missuppfattat. Jag skrev ett sådant samtidigt med mina första dikter. En lektör som läste dikterna bad mig lämna bort "onödiga småord". Det var ungefär samtidigt som man började sända varann sms, och i dem lämnar man gärna bort småord för att få ner antalet tecken. Jag tror det är därifrån fenomenet att snöra ihop meningar härstammar. I min egen blogg funderade jag förra veckan kring ordet "att". Håller vi på att fördärva vårt fina språk genom alltför stora förenklingar, typ "Mozart i arr. för rockorkester"?

Svar av: Hanan 2012.09.30 - 17:48
Hej!Som jag har sagt tidigare se5 har vi 20 min pe5 oss att e4ta. Vi avustlar alltid 5 min innan och det ska man hinna att plocka ihop och ta sig ner till maten pe5. Det som gf6r att vi inte kommer i tid e4r att en del tar ve4ldigt le5ng tid pe5 sig att bli klara dvs. plocka ihop bf6cker och ste4lla upp sig i matledet osv. Me5nga sitter ockse5 och pratar bort tiden vi matbordet se5 att de fe5r stressa med maten. Jag pe5minner dem hela tiden om detta. Givetvis e4r det inte alls bra att stressa med maten, och vi har uppe detta mycket ofta till diskussion.Vi har heller ingen mf6jlighet att se4tta in en stf6dperson ff6r detta de5 dessa har andra uppdrag. MvhMaria

Svar av: Stifler 2015.11.09 - 22:47
Det e4r en vidrig, trf6stlf6s text. Oerhf6rt viitkg text. Och sista meningen i ditt inle4gg gf6r att det ve4xer is i magen pe5 mig, jag fylls av oro. Vill le4gga ut en f6ppen inbjudan, le5ter galet, men om du vill bere4tta mer se5 finns det f6ron och f6gon.Kramar.

Svar av: Nevaeh 2016.06.27 - 07:08
Excellent post. I was checking constnuouily this blog and I am impressed! Very useful information particularly the last part I care for such info much. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and good luck.