Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.10 - 17:04
 Fredag, 3 februari 2012 13:01 | skrivet av: Göran Lundin
Förlagets historia - del 1 (Ur Entusiasternas väg - från Leningrad till S:t Petersburg)
Det är en god vän, Jelena Morozova, som sammanför mig med sin före detta studentkollega: Sergej Radvanetskij är ung, energisk och talar entusiastiskt om den nya tiden. Michail Gorbatjov ska snart sättas i husarrest av en frustrerad sovjetisk maktapparat, men ännu råder perestrojka, Gorbatjovs egen kommunistiska reformvariant. Sergej har internationell erfarenhet, han har tillbringat ett par år i Afrika som biståndsarbetare och talar god franska. Nu är han i färd med att starta ett eget bokförlag och han försäkrar att det är fullt möjligt för mig att trycka böcker i Ryssland, detta välsignade bokälskande land.

Han har med sig några demonstrationsexemplar och ger mig en lektion i rysk bokkonst. Med viss hetta påtalar han möjligheterna. Han räknar på en liten miniräknare. Att trycka en upplaga på tvåtusen böcker, skulle kosta mindre än tiotusen svenska kronor.

Jag sitter själv med en nyskriven roman, som ursprungligen skulle kommit ut på annat förlag, men nu lockar tanken att starta eget. Samma sak med min författarkollega Göran Burén. Vi har egentligen mycket diffusa begrepp om vad det innebär att driva ett eget bokförlag och det enda vi egentligen kan är att skriva. Men äventyret och utmaningen lockar.
Våren 1992 har Sovjetunionen upplösts och Rysslands förste folkvalde president heter Boris Jeltsin. Jag följer med Sergej Radvanetskij till Socialistgatan, Sotsialistitjeskaja Ulitsa, där det lokala tryckeriet för Pravda ligger. Här trycktes det första numret av denna­ legendariska tidning, i samband med revolutionen 1917. En permanent utställning nere i foajén berättar om tidningens och tryckeriets historia. Från flygblad till världens största tidning. En historia av lögner och halvsanningar, men också en historia med sprängkraft att kunna påverka utvecklingen i hela världen. Man fick lära sig att läsa mellan raderna i Pravda. Men nu är tidningen på fallrepet.

I maskinhallen finns många slags pressar, stora och små, de har alla åtskilliga år på nacken. Jag upptäcker till och med ett blysätteri. Papper ligger i drivor överallt. Jag kan inte påstå att jag får förtroende för anläggningen. Den är sliten, tillhör en förgången tid, vad som ska hända i framtiden vet ingen riktigt. Det här är inget tryckeri anpassat för bokproduktion, men Sergej försäkrar att allt ska gå bra. Bindningen av böckerna görs på annat håll. Han är mycket angelägen om att vi ska sätta igång. (Forts)