Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.05 - 18:20
 Fredag, 3 februari 2012 13:08 | skrivet av: Göran Lundin
Förlagets historia - del 2 (Ur Entusiasternas väg - från Leningrad till S:t Petersburg)
Hösten samma år kommer böckerna med färjan till Holmsund, utanför Umeå. De är prydligt inbundna, omslagen välgjorda. Men det finns också en del brister. En del sidor är lite sneda, svärtan på trycket varierar mellan arken. Senare ska det visa sig att pärmarna på en del av upplagan börjar slå sig. Jag väger för och emot, men stoltheten över att ha vårt eget förlags första böcker i handen överväger.

Det är en stapplande början och inledning till ett intensivt resande­ till S:t Petersburg, som staden nu bytt namn till. Sergej har skaffat sig ett litet källarkontor på Vasilijön, där skribenter, författare och konstnärer träffas. Tack vare mina dollar kan han själv finansiera en egen utgivning, bland annat Nina Berberovas biografi över tonsättaren Tjajkovskij. Den trycker han i modiga tjugotusen exem­plar.

Flera välkända författare dyker upp i synfältet, bland annat Michail Kurajev. Kurajev har en utländsk förläggare, han har inte drabbats ekonomiskt lika hårt som andra kollegor av den nya tiden, men i Ryssland har han svårt att nå ut.

– Hur ska vi gestalta det som sker idag, litterärt? Det är den stora utmaningen, säger han vid ett tillfälle, under de många kaotiska timmar jag tillbringar på Sergejs kontor. Tidigare skrev jag om sånt som var viktigt för mig själv, det räckte för att bli läst. Men nu sneglar jag i allt större utsträckning på den tänkta publiken. Till en del sker det undermedvetet. Om jag ska bli läst måste jag möta läsaren.

Det stora problemet är att få böckerna distribuerade och exponerade. Allt detta skötte staten om tidigare, men nu får Sergej bygga­ upp en egen apparat. Han försöker via olika stadsdelsbibliotek och mindre boklådor, han utnyttjar även bokförsäljare på gatorna. Men det går trögt, mycket trögt. Sergej är seriös, han försöker ge ut kvalitetsböcker på en marknad som snabbt har börjat domineras av billig underhållningslitteratur.

Den fria marknaden är inte heller så fri som det till en början kan förefalla. Att driva ett eget företag innebär att man måste betala tribut till den beskyddarapparat maffian byggt upp. Vasilijön har sin boss, sitt nätverk, andra stadsdelar sin. Av en nybakad egen företagare krävs fingertoppskänsla och vilja att lätta på plånboken.

– Som att betala till Lokala Skattemyndigheten, säger Sergej lakoniskt när jag frågar honom om saken.

Vid ett tillfälle sitter vi på en liten bar på Vasilijön och jag nämner ordet ”maffia” högt under samtalet. En grupp män i svarta skinnjackor har precis kommit in och står framme vid disken för att beställa. Sergej reser sig upp utan att äta färdigt. Han vinkar åt mig att följa med.

– Det var Vasilijöns boss som kom, säger han och gör en rivstart bort från det farliga grannskapet. (Forts)