Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.10 - 17:25
 Fredag, 2 mars 2012 13:26 | skrivet av: Göran Lundin
Intryck från Haiti
Intrycken kan sammanfattas i siffror: före jordbävningen importerades 700 000 ton cementklinkers till landet - idag är siffrorna uppe i över två miljoner.

Med andra ord: det byggs överallt. Bostadshus, bankhus och hotell, varuhus och vägar. Inte minst broar. Även de avlägsna delarna av Haiti får ta del av investeringarna, det såg vi under en resa till Haitis nordligaste stad, Port-de-Paix. Ett tiotal nya betongbroar var under konstruktion.

Dessutom byggs åt de bostadslösa, framförallt utanför huvudstaden. Frågan är bara om de tänker flytta dit och hur de ska kunna försörja sig där.

Senast jag och Erland Segerstedt besökte landet, var för drygt ett år sedan, nio månader efter jordbävningen. Skillnaderna är verkligen stora, men samtidigt står landets nya president inför ett fientligt parlament och bråk om premiärministerposten. Hur mycket tid blir över till politisk handlingskraft?

Under vår resa hade vi också många personliga möten, som berörde oss djupt. Till exempel kvinnan i Port-de-Paix, som blev blind efter att ha träffats av en sten under jordbävningen. Ensamstående med sex barn, evakuerad till en del av landet hon aldrig besökt tidigare.

Mest uppmuntrande var kanske besöket på Olof Palmes skola i Artibonitedalen. Skolan sjuder av liv, med ett entusiastiskt lärargäng. En lärare i sömnad har anställts och trampsymaskinerna har börjat snurra. Enda orosmolnet är att man inte fått löfte om skolmat denna termin - ännu. Gå in på
www.sverige-haiti.com
och anmäl dig som fadder! Inga mellanhänder gräver hål i biståndet.

Nu är vi igång och jobbar med utställningen Det magiska Haiti, premiär i oktober. Magin kastades vi in i redan de första dagarna under vår resa, med vodou och karneval. Nu ska vi försöka levandegöra för framförallt alla Skelleftebor. Men när utställningen väl är slut, hoppas vi att den ska få turnera runt i landet. Vi tar gärna emot tips!

Svar av: Yudy 2013.10.05 - 02:43
Upprf6rd? Varff6r de5? Jag har nu inte le4st Bukowski, men blir nyfiken e4nde5? Vet inte hur sidan e4r upglapd, men gissar pe5 att det e4r ve4l bf6cker som folk som le4ser Bukowski ockse5 brukar le4sa och man le4ser ju inte baaaaaaaara en sorts bf6cker.....eller? Och se5 kan man ve4l se olika sorters likheter pe5 olika se4tt...va? Ff6rste5r du hur jag menar?