Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2020.07.10 - 17:08
 Onsdag, 27 juni 2012 14:11 | skrivet av: Erik Nordlund tidningen Västerbottningen
20 år i ordets tjänst
Det har blivit mer än 350 boktitlar som kommit från det lilla bokförlaget med en bas i byagården i Södra Hedensbyn, Skellefteå. Göran Lundin står själv för 21 av titlarna. två-tre skönlitterära debutanter per år kan man presentera. Några aktuella författare - man har ett 80-tal i sitt "stall" - på förlaget är Kent Lundholm, Umeå, bördig från Bäckmyran Lycksele, som kommer ut med romanen Vedtjuven i april. Karin Edvall, uppväxt på Berghem, Umeå, men boende i Göteborg, har nyligen lanserat På spaning efter Deborah, och Åke Lundgren, Kusmarkspajkn som bor i Malå, har haft stor succé med sin bok om Burk-Curt och även fått bra lokal respons på sin uppdaterade version om Långa Lappflickan.

/.../

De riktiga storsäljarna är dock inte böcker från länet. Mest såld, med ungefär 3000 exemplar, är boken Rivet skinn av Niclas Jansson.

- Han kontaktade oss när han fortfarande satt i fängelse. Boken blev en succé, han har själv suttit i tv och berättat om den och det tog fart, berättar Göran Lundin.

/.../

Flera av förlagets böcker har koppling till Norrland. En ny bok är till exempel 1000 år i Lappmarken, där Lilian Ryd och Tomas Cramér beskriver Lapplands historia ur ett samiskt perspektiv.

Backar vi 20 år till förlagets födelse såg det förstås annorlunda ut. Göran Lundin berättar att grunden var Ordfronts konkurs. Det förlaget rekonstruerades men skar ned kraftigt. Det gjorde att två Göran - Lundin i Skellefteå och Burén (som inte längre jobbar med förlaget) i Umeå - startade Ord & Visor.

- Egentligen var syftet från början att vi skulle kunna ge ut våra egna böcker, säger den Göran som ännu jobbar med förlaget. - Men redan efter ett år började vi ge ut även andra författare.

/.../

De första åren präglades av, förutom stor entusiasm, en hel del krångel och äventyr. man fick kontakter med ett tryckeri i den stad som, efter årtionden i Leningrads kläder, nyvaket kallade sig för S:t Petersburg. De träffade en mycket drivande man som tryckte förlagets böcker i över tio år. Just den delen fungerade bra. Det var frakten över gränsen som krävde lite oortodoxa metoder.

- När Sovjet hade fallit var det kaos. Man kunde inte lita på polisen eller tullen och vi smugglade faktiskt ut böckerna därifrån. Jag är ju busschaufför och körde flera turistgrupper till S:t Petersburg, på hemvägen hade vi med oss de färdigtryckta böckerna i bagaget, säger Lundin och skrattar vid minnet.

Så småningom blev samarbetet mer normalt och böckerna kördes över lagligt. Numera trycks alla böcker i Lettland.

/.../

Konceptet för en författare som vill ge ut en bok på Ord & Visor beror på vad man kommer överens om, men ofta handlar det att författaren får betala för produktionen och också ta ett stort ansvar för försäljningen. Vinsten delas mellan författaren och förlaget.

- Fördelen med att författaren själv har ett ansvar för försäljning är att han eller hon blir mer aktiv och delaktig. Det fungerar bra, säger Göran Lundin.

/.../

Göran avsätter en vecka i månaden - med målet att det ska bli mer - till att sitta i sin stuga i Tärna och vara författare. Halvtid jobbar han som busschaufför åt Skelleftebuss. Ett bra komplement till författandet tycker han.

- Det är mentalt viktigt att köra buss för mig, jag kör mycket skolbarn och många andra trevliga människor... tänk att komma körande in i en vacker by på morgonen samtidigt som solen går upp.


Svar av: Yuri 2012.07.24 - 22:19
Titel:skrik och basjFf6rfattare:Helena Bross,Chritel Rf6nnsJag tycker: Den var je4tte braHandling:Det var en flkica som hette siri.En dag ne4r hon kom hem fre5n skolan, Sa hennes mamma och pappa, Du ska bli storasysster.Du ska fe5 en lille bror eller en lillasyster.De5 fre5gade siri om mamman hade en bebs i magen,JA!!! sa siris mamma.Siris pappa visade siri en bok hur beisen blir stf6rre o stf6rre.Ne4sta dag te4ngte siri lillebror eller lillasyrter kommer att se ut,nu fre5gade frf6ken varff6r hon inte jobbade, de5 bre4ttade siri om att hon ska bli storasyster.Nu kom siri hem hon se5g mamma le5g pe5 soffan magen ve4xer och ve4xer.Siri lysnade pe5 mammas mage hon sa att hon hf6rde hur beisen sparkade i magen det le4t konstit tyckte siri.Nu kom Farmor och he4mtade siri pe5 skolan de5 sa Farmor Grattis du har fe5tt en liten bror.c4nntligen fe5r siri holla sin lille bror.Hemma fick inte siri ne5gon uppmerksamhet ne4r folke siris bror var med mamma siri blev lite ledsen.Siris pappa ff6rsf6kte ge folke en napp det gick inte se5 bra.Siri skulle ge5 och le4gga sig ledsen fre5gade om hon var se5 he4r lobbig ne4r hon var liten de5 sa pappa ja det e4r alla bebisar.Siri kom ff6rsent till skolan och var je4tte trf6tt.Sedan kom farmor och sa, nu ska vi ha det kul vi ska e5ka till simhallen.Sedan kom dom hem siri jorde le4xan hon var nf6jd.Sedan ff6lde folke med till skolan alla ville helsa pe5 honom.Slut