Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2022.09.30 - 21:06
 Tisdag, 31 januari 2017 18:36 | skrivet av: Göran Lundin
Förlagshistoria 2: Poesin
Vi har nu kommit till poesin, som hela tiden utgjort ett ankare i förlagets utgivning. Faktum är att förlaget fått ge ut diktsamlingar som väckt mycket större uppmärksamhet än vad vi vant oss vid för övrig litteratur. Det blir svårt att göra alla rättvisa, men jag tar ur minnet. Ganska tidigt i förlagets historia kom jag i kontakt med en lyriker i Nordmaling, före detta vägmästaren Bertil Lindström. Bertil hann med att skriva två diktsamlingar, Det fördoldas ögonlock och Genomsökt, där flera dikter hamnade som Dagens dikt i P1. Bertil skrev snålt och ytterst förtätat. Han var en mästare att koncentrera en stor tanke i det lilla formatet. En dikt, som jag själv ofta memorerar för mig själv lyder:
"I stunder av förhävelse/går jag ut under stjärnhimlen/krymper mig tillrätta.

Tyvärr drabbades Bertil av sjukdom och avled strax efter att Genomsökt utkommit.

En annan stor, norrländsk diktare var Erland Flemming, lärare bosatt i Köpmanholmen i Ångermanland. Erland hann med fyra diktsamlingar och en femte var på väg, innan han avled i sviterna av prostatacancer. Erland var en folkbildare av rang och mycket behaglig att jobba med.

Jag får inte glömma Eleonora Luthander, detta yrväder från Jugoslavien, som behärskade svenska språket till fulländning. Eleonora vann flera priser i Poetry Grand Slam. Hon hade ett utpräglat klassperspektiv och blick för såväl det lilla som det stora. Öfvre Östermalm handlar om hennes arbete i hemtjänsten bland Östermalms-noblessen. Hennes senaste diktsamling har ett fantastiskt namn, tycker jag: Kranvatten. Men när man läser inser man att det snarast är fråga om kallkällevatten av yppersta märke. Eleonora kunde ibland tära på redaktörens tålamod, men hennes charmerande tapperhet vann alltid i längden.

2002 debuterade Solja Krapu på förlaget med diktsamlingen Jag behöver busschauffören. Alla förstår att redaktören kände sig smickrad. Även Solja tävlade framgångsrikt i Poetry Grand Slam och hon gick så småningom vidare till ett större förlag. Jag behöver busschauffören kom ut i flera upplagor. Desto roligare var det sedan när Solja återkom till förlaget förra året, med diktsamlingen Jag skriver till er för en väninnas räkning. Underfundig, rolig, tankeväckande!

En lokal storhet är Erik Grahn, från Mörttjärn i Norsjö kommun. Hans diktsamling på Norsjöbondska, n'Erik deekt oopa bonnska, slog nog nytt försäljningsrekord när det gäller förlagets lyrik. Hans dikt Tomten, en fri tolkning av Viktor Rydbergs dikt med samma namn, har gått i Radio Västerbotten många gånger och kan fortfarande avlyssnas där. Eriks diktsamling slog alla stora bästsäljare i julhandeln på Akademibokhandeln i Skellefteå 2015.

Nu kommer turen till flaggskeppet i vår utgivning, den postumt utgivna samlingen Över land färdas båten på männens axlar. Författaren, Bengt Hansson från Dorres i Vilhelmina, fick inte se boken i tryck, men sonen Tordleif gjorde ett varsamt och ytterst välkomponerat urval. Bengt Hansson var fabriksarbetare, men diktade som en nationalskald. Hans bok fick lysande recensioner.

"VID TRÄDGRÄNSEN. Bengt Hansson, småbrukarson från Dåres i Vilhelmina, har debuterat som poet först efter sin död vid 74 års ålder. En ny norrlandspoet träder fram med osedvanlig auktoritet och egenart", skriver Lennart Frick i Svenska Dagbladet. Och i Västerbottens-Kuriren utbrister Gunnar Balgråd under rubriken "En Poetisk sensation": "Vilken poetisk klump! De flesta lyriska författarskap i Norrland ställs i skuggan."

Jag minns själv hur jag fick ståpäls när jag läste manuset för första gången uppe i fjällstugan. Skulle lilla jag få ge ut detta storverk?!

En annan fabriksarbetare, Erik Pousette från Helsingborg, måste också lyftas fram. En man med en ytterst originell och stilsäker penna.

Många andra borde nämnas utförligt, men det för alltför långt i detta forum: Carina Bergström, Saxnäs, Lisa Myrestam, Umeå, Kerstin Bergström, Seskarö och Mona Mörlund från Kangos i Norrbotten med sin ypperliga Jag passerar Juhonpieti när rallarosen blommar. Med flera.

Nästa avsnitt handlar om fakta/reportageböcker.