Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Innehåll:
Frågor och svar om att ge ut en bok på Ord & Visor
Ge ut en bok
Kostnad
Mycket små upplagor
Manusutveckling

Några av oss som jobbar med förlaget, (längst till höger.)
Bokomslaget, (närmast till höger). visarInger Henricsons dokumentära roman Flyttfåglarna, utg. aug. 2016.

 

Flyttfåglarna
Birgit Andersson


Göran Lundin


Victoria Widmark t.v.
 
Vad är det som är speciellt med Ord&visor?
 

Ord&visor är en typ av författarkollektiv och bildades 1992 av författarna Göran Lundin och Göran Burén. Förlaget bygger mycket på författarens egen medverkan, framförallt när det gäller försäljning och marknadsföring. Från början bidrog alltid författarna finansiellt, men idag bekostar förlaget själv en allt större del av utgivningen. Förlagets roll är att stötta och dela med sig av råd och erfarenheter. Tillsammans utgör vi en enorm kunskapsbank!
Förlaget utformar och trycker boken i samråd med författaren. Vi har nära samarbete med ett par tryckerier i Baltikum - för
mjukband och mindre upplagor använder vi ett svenskt.
När det gäller författarfinansierade titlar betalar författaren hela summan 30 dagar efter leverans av färdiga böcker. Så snart ett manus antagits, får författaren en lathund, en samling råd och tips i skriftlig form, som försöker besvara de allra flesta frågor man kan ha kring en utgivning.

Vem kan ge ut på Ord&visor?
 
Precis som vilket annat förlag som helst, läser vi manus kritiskt. Väntetiden varierar mellan 1-3 månader. Vi läser själva, dessutom utnyttjar vi utomstående lektörer.
Manus som inte håller kvalitetsmässigt, skickar vi tillbaka. Vi vill inte medverka till dålig publicitet, varken för förlaget eller för författaren. Däremot har vi en stark inriktning på att göra manus publiceringsbara. Därför arbetar vi ibland också med manusutveckling. I vissa fall skriver vi särskilda kontrakt med författaren.
Sedan starten har vi givit ut över fyrahundra titlar, både av kända och okända författare. Våra böcker uppmärksammas regelbundet i media. Tyngdpunkten ligger på romaner och självupplevda berättelser, men vi ger också ut hembygdsböcker, ungdomsböcker, diktsamlingar och faktaböcker. Vi ger ut allt mellan tunna häften med mjuka pärmar till böcker i stort format med hårda pärmar, tryckta i fyrfärg.
Vad kostar det?
 
Ord&visor är ett kvalitetsförlag. Våra böcker är snygga och välgjorda. Titlarna som produceras i Baltikum har ett stort inslag av hantverk. Vår specialitet är små upplagor, mellan 300 och 1500 ex. En roman på 200 sidor och med en upplaga på 500 ex – inbunden och med omslag i fyrfärg – kostar, inklusive grafisk formgivning, sidombrytning, korrekturläsning, fritt köparen, mellan 45-50.000 kr plus 6 % moms.
En motsvarande bok i mjuka pärmar är betydligt billigare.
En normal diktsamling på 64 sidor, med omslag i fyrfärg, kostar som regel mellan 20-25.000 kr plus 6 %moms för 500 exemplar. I priset ingår förlagets åtanganden vad gäller författarservice och marknadsföring.
Tumregeln är att författaren ska ha tjänat in produktionskostnaden när drygt halva upplagan är såld.

OBSERVERA ATT MOMSEN fr.o.m. 1 januari  2002 ÄR 6 % (mot tidigare 25 %).
Mycket små upplagor
 
Vi gör idag kvalitetsböcker med mjuka pärmar i ned till 100 exemplar, med så kallad Print-on-Demand teknik. Även med så kallat danskt band (invikta flikar). Priserna är mycket fördelaktiga. Det går sedan att trycka upp 100 böcker i taget. Lämpar sig såväl för nyutgivning som för äldre, utgångna titlar.
Kan jag få hjälp med mitt manuskript?  
   

Det händer ofta att vi får in manuskript, som vi tycker förtjänar att ges ut, men som först behöver bearbetas språkligt och innehållsmässigt. Ett par av våra egna författare kan hjälpa till med att utveckla ditt manus. Vi diskuterar vad som behöver göras och kommer överens om kostnaden.