Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

I försommarsolens glans
14 Jun 2009 Becky Petsala
Den vårliga skira grönskan slår emot mig med all sin prakt! Nej, nej! Låt bli det där med att försöka beskriva våren. Det har oräkneliga före dig redan hunnit med och säkert en mångfald efter dig ska brodera kring – och därtill mycket bättre. Försök med nåt annat!

Instämmer till fullo. I ögonvrån fångar jag skepnaden av en kille som står i närheten av ett träd med armarna utsträckta mot himlen och kroppen i en onaturlig ställning, i en bakåtböjd båge. Är det någon okänd Qi-gong variant han övar? Det är en lång kille av latinamerikansk härkomst; hans långa hästsvans är den enda som rör sig i den kyliga luften. Även om jag är något sen till min lunchträff saktar jag på stegen, nyfiken på den gymnastiska övningen.

Trädet är trots vårens explosion i omgivningarna vintermärkt och kalt. Dess skira gröna skrud är påtagligt försenat hos skräddaren. Och där på trädets nakna grenar ser jag huvudattraktionen: ett par ekorrar som ilar fram och tillbaka, akrobatiserar runt stammen och jagar varandra. Det går inte att ta miste på glädjen i deras springande, klättrande, hoppande lek. Vårlek, ungars lek, kärlekslek? Vem vet? Killen håller mobilen still (vilken motsägelse!) och filmar. Vi tittar på varandra, ler och nickar glatt men avstår samfällt och outtalat från att växla annat än visuella, ljudlösa kommentarer. Att inte störa. Jag återupptar den snabba marschen på väg till tunnelbanan.

Trots solsken är det fortfarande kylslaget i naturen. Men inte så kallt för en halsduk väl? Jag som sällan bär på halsduk även på vintern – de är bara i vägen – har idag utan att helt vara medveten om det sträckt fram handen och tagit halsduken från hängaren i hallen. Väl ute i det fria inser jag den underliggande kraft som bortom min vilja styrde handen mot halsduken. Några bilder sveper förbi i huvudet. Bilder av två unga killar, som jag vid två olika tillfällen, observerade igår på väg till stan. I båda från varandra avskilda fallen var killarna iförda så kallade palestinasjalar. Dessa var virrade i varierande grad av omsorgsfullhet över mun och näsa. Med jämna mellanrum rättades placeringen till med fingrarna. ’Men det är inte så kallt’, tänkte jag för mig själv. ’Och vi är inomhus i en lagom befolkad tunnelbanevagn minuter innan rusningstid’. Nästa betraktelse var att båda killar var vårlikt klädda i övrigt: t-shirt och långärmad skjorta respektive en lätt tröja. Vilken mischmasch! En modenyck? Plötsligt slog det mig: Svininfluensan! Sjalar istället för de munskydd man ser folk bära i oändliga terroriserande sekvenser på teveskärmarna nu för tiden. Och har man inte också skyndsamt slagit på stora trumman att munskydden redan tagit slut på apoteken? Så att vi inte behöver bemöda oss dit i onödan?

På väg tillbaka lite senare på kvällen satt jag bekvämt och läste i det glest befolkade vagnen. Två säten framför mig satt en rätt korpulent herre och på andra sidan en dam i min ålder. Plötsligt hördes mannen framför mig nysa, två gånger och relativt ljudligt. Inget ovanligt för årstiden. Jag märkte dock att han inte nyste som vi alla har lärt oss göra i armvecket, utan rakt in i den egna handen. Vad ohygieniskt! Ingen hyfs, tänkte jag och skulle återgå till min läsning. Då såg jag att kvinnan i närheten steg upp – men vi har just lämnat stationen? – och med bestämda om inte rent av demonstrativt irriterade steg gick hon och satte sig borta från härden, långt fram i vagnen.

Nu fingrar jag lätt på min halsduk och ler i trygg förevisning att jag har gjort det jag förmådde i svinflunsans hysteriska tider.


Mätt och belåten strosar jag på stadens huvudgata, Sergelgatan. Det blev en lång lunch och det vanliga människohavet har glesnat. Några felstämda toner på gitarr av något musikstycke som spelas på gränsen till oigenkännligt når mig, understådda av svaga, osäkra röster. Stairway to Heaven.

Små stelfrusna fingrar rör sig över strängarna. Ovant och krampaktigt. Det känns oftast patetiskt, tidvis även motbjudande, när talanglösa och otränade vuxna eller ungdomar finner ett klantigt fingrande på ett instrument som en lämplig ursäkt och ett sätt att tigga pengar på stationer och i tunnelbanan. Av princip avstår jag från att bidra till detta… Och det gör nästan alla trötta resenärer och fotgängare kan jag försäkra. (Annat är det med kunniga eller begåvade musikanter som kan förgylla en trist resa eller en oändlig väntan på perrongen.)

DAGSVERKE, står på en handskriven pappbit, för barnen i Afganistan (utan h).

Ungdomarnas ojämna kamp mot kylan, noter, motsträviga strängar, falska toner och felstavning når in, värmer och berör. En efter en försvinner ett par rediga guldpengar i det öppna gitarrfodralet. Tittar omkring för att uppmana andra att lägga i något mynt. Sedan ser jag de andra. En våg av ungdomar med insamlingsbössor i nävarna väller fram ur underjorden. Riktiga svärmar av entusiastiska elever som fått några timmar ledigt från skolan för att samla in pengar till deras olyckligt lottade jämnåriga, barnen i det avlägsna Afghanistan. Somliga av bössorna ljuder förväntansfullt av enstaka inlagda mynt, andra ekar skriande tomma. En sista guldpeng, ett par femmor, några enkronor, fyra snart avdankade femtioöringar hittar sin väg till olika bössor och allt smågrus har lämnat plånboken. Bara en femhundring kvar, nyss uttagen ur bankomaten. Givmildheten krymper i omvänd proportion till avståndet till målet. Jag behåller den själv.

Jag skyndar vidare hem, bort från den vårliga snålblåsten, bort från fattigdomen och misären i det krigshärjade landet, skyddad från svinflunsan, eller H1N1, eller *nya* influensan, som man numera kallar den. Och vad tänker man ge för namn till nästa variant av flunsa? Den som kanske muteras fram om något år eller tre?Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se