Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Körnika v. 8: Ishockeytrutar
23 Feb 2007 Stefan Holmberg
Det är väldigt länge sedan det var så mycket ishockey i mitt liv som den här vintern. Vilket hänger samman med att jag alltså är Skellefte-bo och att vårt kära AIK gick upp i Elitserien igen efter sexton magra år.

För den som inte är idrottsintresserad kan betydelsen av detta vara svår att förstå. Visst kan det te sig som uppenbar verklighetsflykt att följa ett 20-tal yngre mäns förehavanden med klubba och puck. Men handen på hjärtat, är det inte ett behov som vi alla har i någon mån och som vi fyller på olika sätt?

När detta skrivs har 50 av säsongens 55 matcher i grundserien avverkats. Skellefte-lagets öde är fortfarande helt öppet. Teoretiskt kan det bli allt från SM-guld till att tvingas återvända till den näst högsta serien till hösten.

Jag har sett de flesta av lagets hemmamatcher så här långt, samt en del bortamatcher, då de glädjande nog kunnat beskådas på tv. Att vara på plats i en fullpackad ishall bland mer än 5000 andra som hejar fram sitt lag är en kollektiv upplevelse som förmodligen inte ligger stämningarna från ett väckelsemöte eller ett politiskt massmöte långt borta.


I princip är jag ingen uttalad gruppvarelse. Jag har alltid tenderat att gå mina egna vägar. Under två mandatperioder på tillsammans sju år på 90-talet lät jag mig övertalas att ta ett politiskt uppdrag, men i efterhand kan jag tycka att det blev minst fyra år för mycket. Jag kände mig efterhand alltmer besvärad att försöka hålla tentaklerna till de som valt mig och att ständigt, i stort sett i varenda liten fråga, förväntas lotsa in mitt tänkande i något av de båda så kallade blocken.

När det gäller hockeyn, är engagemanget så mycket mera kravlöst. Man kan klappa händerna och ropa ”AIK!” i den utsträckning man själv vill.

När klacken börjar skandera ”En domarskandal!” eller andra mera grova yttringar, då håller jag tyst.

Men jag gläds verkligen när det går bra för ”vårt” lag. Lokalpatriotismen kan ta sig många uttryck. Skellefteås utrymme på världskartan växer, det vill säga det är vad vi sportfånar åtminstone inbillar oss. Och inget vore väl trevligare än om vi fick visa hur fel alla experter (ofta med 08-förtecken) hade som dömde ut oss innan säsongen!

Samlingen kring hockeyn har också andra positiva bieffekter. Ta bara detta med de tv-sända matcherna, som visserligen bara kan ses om man har ett tilläggsabonnemang på en så kallad betalkanal.

Plötsligt är vi tillbaka i något av stämningarna från det tidiga 60-talet, när tv:n som företeelse var så ny att man gick ”gård-mellan” för att se på de populäraste programmen hos någon som alls hunnit skaffa denna nymodighet i 23 tums format med fanérhölje.

Ett av de få tillfällen när vi än i dag samlas vid samma apparat och med samma syfte, från undertecknad med mina 56 år via äldsta sonen, 21 och hans något äldre kompis ner till den 15-åriga dottern med AIK-halsduk virad om halsen.

Att vi sedan kan reagera olika på det som bjuds, det får man så att säga på köpet.

Som när den temperamentsfulle 21-åringen under en match började kalla domaren för ett av nutidens allra sämsta men ack så vanliga kraftuttryck – ”kuksugare”.

Själv insåg jag det meningslösa i att försöka tysta ner honom. Det kunde snarare ha lett till att ilskan riktat sig både mot domaren och mot mig.

Men någonstans i början av tredje perioden tröt även tålamodet hos hans flickvän. ”NU har vi hört det där nog mycket”, sa hon stillsamt.

21-åringen blev tyst. Hon hade mandatet att täppa igen hans stora trut…Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se