Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Krönika v.12: Får man säga ...
19 Mar 2007 Göran Lundin
Får man säga neger?


Häromveckan råkade författaren Linnea Fjällstedt ut för en recension av sin senaste bok, ”När stormen bedarrat”, där recensenten ondgjorde sig över att författaren använt uttrycket ”brun som en neger”, utan att det klart framgick om det var författaren eller en av hennes huvudpersoner som uttryckte detta. Så fick man inte skriva, och antagligen inte heller tänka. Linnea kände sig kränkt, eftersom hon naturligtvis inte menade något ont med sin liknelse.

Jag råkade själv ut för något liknande för en tid sedan. Jag var på kondis och skulle köpa lördagsfika. Jag pekade ut vad jag ville ha, två negerbollar och ett par semlor. Eftersom det var mycket folk, var de två som hjälptes åt vid kassan. En tog betalt och den andra plockade i ordning. Den senare spände ögonen i mig och frågade:
- Var det du som sagt att du ville ha två chokladbollar?
Jag nickade, men förtydligade:
- Jag sa faktiskt två negerbollar.

Båda flickorna bakom disken stelnade till och deras blickar blev iskallt värderande. Jag kunde läsa deras tankar: ”Äldre gubbe, förmodligen rasist.” Inte hade jag tid eller lust att förklara för dem att jag själv har fyra svarta adoptivbarn och länge varit aktiv mot all slags rasism och främlingsfientlighet. Likväl tycker jag att det ska få heta negerbollar. Jag har dessutom stöd av stadens mest tongivande mörkhyade person, Ike Person, före detta basketstjärna. Han har själv berättat om hur han fått kämpa för att beställa just negerbollar på kondis.
- Fast det är en annan sak, klandrade mig min fru när jag kom hem och berättade. Honom kan ju ingen anklaga för att vara rasist.
Men frågan kvarstår: vad får man säga och inte säga? Vägen där min bror bor hette tidigare Kulivägen, men måste byta namn för att ordet ”kulie” var besudlat. Numera heter det Kulinarievägen.

Hyckleri, säger jag. Det är inte så rasism och fördomsfullhet behandlas. Ordet ”svartskalle” var länge ett skällsord, men Jan Guillou gick i bräschen för att erövra det från rasisterna och göra det till ett honnörsord. Jag känner själv många mörkhyade (svartskallar!) som kallar sig svartskalle – med stolthet.

Nästa ord att ta itu med var ”blatte”. Stolta blattar i förortsområdena gick själva i spetsen. Idag finns en fin institution som heter ”Blatteförmedlingen”, en arbetsförmedling för invandrare. Blattar och svartskallar, välkomna i den svenska gemenskapen!

I USA pågår en debatt om man får säga ”nigger”. I Washington ska det bli förbjudet att använda uttrycket. Nigger var under slavepoken ett skällsord för ”neger”, ett ord som var kraftigt nedsättande och ringaktande. Likväl har svarta ungdomar i de amerikanska storstäderna på östkusten börjat kalla varandra för ”nigga”, en lätt omskrivning av ”nigger”. Kritikerna anklagar dessa ungdomar för att vara historielösa.

Struntprat! Det är provokativt och nyttigt. För vem bestämmer egentligen ordens valör? En kombination av bokstäver, som appellerar till vissa känslor och tankar. Men vad finns egentligen ondskan i att säga ”neger” eller ”blatte”? Eller svartskalle. Känslor kan ändras, liksom traditioner och tankesätt. Jag gillar själv starkt tanken på att vrida sådana ord ur munnen på rasisterna och istället förvandla dem till honnörsbegrepp. Judarna vägrar att byta namn på sig själva trots att Hitler myntade ”judesvin” och annat otrevligt. Att bli kallad brun som en neger skulle jag själv ta som en komplimang, och bara kortsiktigt tänkande människor går till storms mot sådana begrepp, istället för att se på djupet.

Jag tror säkert att flickorna på konditoriet menade väl, och att de i mig såg en typisk fördomsfull, medelålders gubbe. Jag får skylla mig själv, men jag kommer i alla fall att fortsätta mitt mullvadsarbete för att återupprätta negerbollen!Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se