Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Förlagets historia del 2
30 May 2007 Göran Lundin
NJET VID RYSKA GRÄNSEN
Under ett frilansuppdrag i början på 1990-talet, fick jag kontakt med författaren Kurt Salomonson från Hjoggböle. Eftersom en arbetskamrat på Skelleftebuss ägde hans gamla hemställe, ordnade jag ett ”hembesök” för Kurt och hans syster Anita, också hon duktig författare. Av besöket blev så småningom både radioprogram och reportage.

Kontakten med Kurt utvecklades och jag hälsade ibland på i hans hem i Stockholm. Kurt hade varit en av mina favoritförfattare och hans serie Mannen utanför, Sveket och Skiljevägen betydde mycket för mig när jag började orientera mig politiskt. Han var en skarp kritiker av folkhemsidyllen och han ägde mod och integritet i en tid då socialdemokratin hade en slags hegemoni på sanningen om tillståndet i Sverige.

Kurts debutroman Hungerdansen hade jag emellertid aldrig läst. Nu fick jag låna Kurts eget exemplar och blev genast förtjust. Eftersom jag hade startat Ord&visor föreslog jag att vi skulle få ge ut Hungerdansen i en nyutgåva. Naturligtvis med baktanken att en dag få publicera något nyskrivet av Kurt.

Året var 1994 och förlaget tryckte alla sina böcker i S:t Petersburg i Ryssland. Jag åkte själv över med färdiga pappersoriginal – en omständlig process med visumkrångel, diskussioner på främmande språk och en ålderdomlig teknik. Ännu hade min gode vän Sergej Radvanetskij, inte kunnat ta steget att starta tryckeri. Han kämpade med sitt lilla bokförlag och för att samla kapital för det stora språnget. Istället lejde han in alla tjänster och Hungerdansen blev klar efter några månader.

Jag lånade en av Skelleftebuss färdtjänstbussar för att ta hem böckerna. På den tiden rådde ett slags vilda västern i Ryssland – ingen visste vilka regler som gällde vid tullen och jag hade flera gånger fört hem mina böcker med vanliga turistbussar. Det vill säga, jag kombinerade mitt arbete som turistbusschaufför med transportör åt Ord&visor. När de ryska tullarna såg att det handlade om böcker på svenska slog de bara igen luckorna och vinkade iväg oss.

- Da, da, schwedskij knigi.

Dagarna före min planerade hemresa satt ett gäng flickor på Sergeijs förlag och plastade in omslagen – allting gjordes för hand och jag hjälpte själv till några timmar. Ungefär som när man plastade in sina skolböcker en gång i tiden. Minst en tredjedel av alla omslag fick kasseras eftersom det blev veck i plasten – men vad gjorde det, det fanns gott om omslag.

Mitt i natten lastade vi min färdtjänstbuss och Sergej stack till mig några dokument. Det hade inte varit så noga tidigare och jag var övertygad om att det skulle gå bra även denna gång.

Det är över tjugo mil till gränsen – men minst fyra timmars resa - och jag hade bokat färja från Vasa till Holmsund. Det gällde att stå på och ha lite flyt vid gränsövergången. Att vara först helt enkelt. Men när jag kom fram strax före öppningsdags klockan sex på morgonen och tullaren öppnade dörrarna därbak, såg han inte lika lojt avslappnad som tidigare. Det här var en sak för chefen och chefen skulle inte börja förrän klockan 10. Vad hjälpte det att jag hade färjetider att passa.

När chefen – en militär av högre rang – äntligen infann sig tog han tid på sig. Länge granskade han mina dokument och förklarade sedan med obeveklig röst:

- Du måste ha godkända tullhandlingar från S:t Petersburg.

Sådana självklarheter hade jag aldrig hört talas om förut. Jag bönade och bad, vädjade till alla mänskliga känslor som fanns, men mot en rysk byråkrat hjälper ingenting. Jag skulle bli tvungen att återvända till S:t Petersburg.

Det fanns bara ett problem: Sergej skulle flyga till Moskva vid lunchtid och inte återvända på flera dagar. Desperat insåg jag att jag måste ringa och varsko honom – annars skulle jag bli strandsatt minst en vecka.

På den tiden fanns det knappt några mobiltelefoner (det är bara drygt tio år sedan) och jag ägde i alla fall ingen. Dessutom fanns det bara en utgående fast linje från den ryska tullstationen. Och dörren till kontoret där just den telefonen stod, var låst.

- Lunchrast, fick jag reda på.

Efter ett långt sökande hittade jag baracken där kontorsdamerna satt. De hade ingen lust att bli störda och mina förklaringar på haltande ryska gav de inte mycket för. Till slut, när jag nästan hade gråten i halsen och verkligen förstod hur Kafkas huvudpersoner måste ha haft det, segade sig en av kvinnorna upp och följde med mig.

Nu gällde det bara att linjen var öppen. Det var den inte alltid – eller rättare sagt, den kunde vara överbelastad. Efter ihärdiga försök, hela tiden med kontorsdamens misstänksamma blick på mig, kopplades samtalet fram.

Sergej stod med resväskan i handen. Han lät inte särskilt förvånad – varför ska man låta sig förvånas i Ryssland? Han lovade att avboka sin resa och hjälpa mig.

Lång blev min resa tillbaka, med Kurts alla böcker. När jag svängde in på förlagets gård på Vasilijön, stod Sergej och hans sekreterare Vika och väntade på mig, som om de haft ett varsel. De skrattade.

- Du får ju stanna lite längre i Ryssland! Vad är det att bli ledsen för?

Jag hade varit uppe hela natten, så medan Sergej och Vika tog hand om tullproceduren la jag mig att sova ovanpå Kurts böcker. Det var soligt och varmt ute och det gick ingen nöd på mig. Jag minns att jag sov väldigt gott.

Tre dagar senare kom jag iväg – men färjebiljetten hade rykt sin kos och jag blev tvungen att köra över Haparanda. En resa på över 120 mil. Men fram kom Kurts böcker.

Än idag finns det kvar några exemplar av denna utmärkta och spännande bok om några gruvarbetare som blir instängda i sin gruva i Norrland.

Göran Lundin


Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se