Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Förlagets historia del 4
14 Jun 2007 Göran Lundin
BIRGITTA THUNQVIST GAV ALDRIG UPP

En dag 1997, kom ett manus med posten. Det var skrivet av en nyligen pensionerad socialarbetare i Norrköping och handlade om ett brott. En kriminalroman således. Jag läste och upptäckte att manuset var välskrivet men att det brast i trovärdighet. Polisarbetet kändes amatörmässigt skildrat, medan miljöerna som författaren själv hade erfarenheter av, var desto bättre. Jag skrev ett långt brev till henne och förklarade hur jag såg på det hela. Efter ett par dagar ringde hon upp och var full av motargument. En polis hade till och med läst och kommenterat manuset.

- Men duger det inte, så har jag andra berättelser som jag kan skicka!

Någon tid senare kom en tjock laddning, flera manus, skrivna som en svit berättelser. Den första hette "Jorden hon älskade". Margot Lindgren, som jobbade åt mig då, kastade sig över bunten och sträckläste under några nätter. Hon var helt begeistrad:

- Det här måste vi ge ut. Det är jättebra!

Så började vår relation med Birgitta Thunqvist, ett författarskap vi fick vara med om från start. Det var bara synd att hon inte haft möjlighet att debutera tidigare, men då hade livet varit fullt av arbete och familj.

Jorden hon älskade följdes av tre andra böcker: Piga utan betyg, Ljuset kommer och Julias kvinnor. De tre första var en trilogi, en dramatisering av hennes eget liv. Den fjärde, Julias kvinnor, en fristående roman, med starka självbiografiska drag. Miljön var Norrbotten och Stockholm: kvinnoöden i en brytningstid, då kvinnorna lämnade jordbrukarsamhället och tog steget ut i världen.

Kanske var vi inte tillräckligt slipade och duktiga för att förvalta hennes talanger på bästa sätt, men ändå blev hennes böcker lästa och uppskattade av en stor publik, framförallt i ABF.s läsecirklar. Ett par av titlarna trycktes i flera upplagor och av hennes böcker finns det bara kvar ett mindre antal av Ljuset brinner och Julias kvinnor.

Birgitta var en samhällsmedveten och tappert kämpande människa. Hennes glöd och ihärdighet smittade av sig på oss på förlaget, även om vi ibland kunde bli lite trötta på alla hennes telefonsamtal. Dessutom hade hon en fruktansvärd oreda i sina datafiler, och Margot kämpade i dagar och veckor för att sortera allting rätt. Birgitta tog det med jämnmod, hon jobbade och slet för att nå sina läsare och hon fick lön för mödan.

Julias kvinnor skulle bli hennes sista bok. Hon var sedan länge sjuk i cancer men bjöd sjukdomen hårt motstånd. Liten och späd var hon, men jag är säker på att hon bara genom sin livsglädje och envishet, förlängde sitt liv med flera år. När vi låg i slutfasen med publiceringen av Julias kvinnor, var Birgitta döende. Det var bråttom, vi måste försöka bli klara innan hon dog.

Bara med någon veckas marginal nådde boken henne på hennes dödsbädd. Hon hann se och känna på den och hon ringde upp mig och berättade hur fantastiskt glad hon var: just glad, ingenting annat.

- Nu kan jag dö lugnt, avslutade hon och rösten bar henne knappt.

Även Julias kvinnor blev en försäljningsframgång. Hon hade redan en stor och trogen publik och denna bok var också hennes allra bästa. En slags feministisk kollektivroman, där hon berättade om flera kvinnoöden under flera generationer. Till omslaget lånade jag en bild som föreställer min egen mormor, när hon gifte sig med morfar. Ett vackert brudpar, som skulle stå sig mycket väl idag!

Birgitta Thunqvist var en sann Ord&visor-författare, med all sin påhittighet och driftighet. Om hon fått leva hade hon skrivit många fler böcker och kanske slagit igenom nationellt. Hon var mycket talangfull och saknaden efter henne blev stor.

En tröst är att vi fortfarande får skicka royaltyn till hennes efterlevande, trots att det är sju år sedan hon dog.

Göran Lundin


Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se