Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Förlagets historia del 7
11 Jul 2007 Göran Lundin
FÖRTÄTAD LIVSVISDOM

Den första kontakten med Bertil Lindström fick jag genom min förlagskollega Göran Burén. Jag tror att det var 1998. Göran ringde och var lyrisk:

- Nu har jag hittat en stor poet! utbrast han i telefon.

Bertil Lindström var pensionerad vägmästare i Nordmaling utanför Umeå och hade skrivit dikter, som han hoppades få publicerade. Den vanliga skepsisen bemannade mig väl först, men Göran Burén skickade över kuvertet.

Det var en märklig upplevelse att bryta sigillet och läsa. En fullfjädrad poet hade oväntat stigit in i mitt arbetsrum, och, fortfarande stående med kuvertet i hand, plöjde jag igenom hela diktsamlingen. Korta, sparsmakade dikter, vars ord omedelbart trängde ner på djupet. Det syntes att detta verk inte tillkommit i någon hast, utan var frukten av många års arbete.

”Kring min pennas spets
En krets av ljus
Ditt orden dras”

När jag ringde upp Bertil bekräftade han att varje dikt kunde ta månader, trots att de som regel var mycket korta, ibland i haikuns form. Speciellt en dikt fångade min uppmärksamhet, en dikt som jag brukar recitera ibland när jag själv är ute och pratar:

”Efter dagar av förhävelse
Går jag ut under stjärnhimlen

krymper mig tillrätta”

Diktsamlingen fick namnet ”Det fördoldas ögonlock”, och hyllades av kritiker landet runt. Men det var en knagglig väg innan publiceringen. Bertil ångrade sig vid ett tillfälle och ville dra tillbaka samlingen. Men då var det – tack och lov - för sent.

Per Runesson skrev i Västerbottens-Kuriren: ”Livet som under och gåta kan hos Bertil Lindström finna märkligt vackra uttryck.” Och för Bibliotekstjänst skrev Göran Källqvist: ”En alldeles utomordentligt lyckad litterär debut!” Per Yngve Andersson skrev för Nerikes Allehanda: ”Lindström skriver så väl att han knappast är någon nybörjare. Min gissning är att han har ett långt kärleksförhållande till dikten. Han kan den svåra konsten att vara sparsam med orden.”

Kanske är det just sparsamheten och den förtätade livsvisdomen som imponerar mest. Hans dikter öppnar dörrar till ens eget inre. Det är få poeter förunnat att äga den konsten.

Tyvärr var Bertil mycket skygg och ville inte uppträda och läsa sina dikter. Det gjorde att hans verk inte fick den spridning de förtjänade. Däremot lästes flera stycken upp som Dagens dikt i radions P1. Det var Bertil mycket stolt över.

Fyra år senare hade Bertil samlat sig till en andra samling, som inte stod den första efter: ”Genomsökt.” Samma koncentrerade form, samma laddade ord;

Ibland
tar livet tag i mig
Klamrar sig fast
Som vore jag en räddning.

Genomsökt fick minst lika fina recensioner och Bertil var förstås glad. Men redan innan publiceringen hade han drabbats av stroke och fått afasi. Tack vare Göran Buréns insats, arrangerades en tillställning på Nordmalings bibliotek där Kajsa Reicke läste, till pianomusik av Lars Andersson.

Bertil hade förstås skrivit dikter under en stor del av sitt liv, men han hade aldrig vågat ta steget att försöka få dem publicerade förut. Inte förrän han gott och väl var pensionerad. Själv älskade Bertil Tomas Tranströmer. Han har också berättat att hans egen far läst mycket dikter. Denne gick ständigt med en diktbok i blåblusfickan.

Det är sorgligt att Bertil inte kan skriva längre och att han inte fick debutera tidigare. Men samtidigt kan man också säga att den livsvisdom som präglar hans dikter, inte kommer gratis – utan efter ett långt och innehållsrikt liv.

Bertils diktböcker finns fortfarande kvar i lager och går att köpa. Vackra diktböcker, med ett vidunderligt innehåll!Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se