Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Förlagets historia del 8
06 Aug 2007 Göran Lundin
MINNEN FRÅN AUSCHWITZ

Polacken Tadeusz Czarneckis manus skakade om oss på förlaget när det anlände, på våren 1999. Visserligen var det i behov av att bearbetas en del, rent språkligt, men äktheten och nerven i hans berättelse gjorde att den gick rakt in i läsaren – och stannade där! Tadeusz hamnade i Auschwitz som 18-åring och titeln är hämtat från en vanlig formulering i de brev han skrev från koncentrationslägret – för att undgå censuren.

Det som är bokens verkliga styrka är Tadeusz återhållsamma stil, denna effektiva, litterära metod att låta läsaren stå för indignationen och vreden. Anspråkslösheten i tonen står i bjärt kontrast till den verklighet som skildras och det är just detta som fungerar så bra.

Jag har nyligen själv läst en annan skildring av ett koncentrationsläger: Treblinka. Det är Vasilij Grossmans dagboksanteckningar från andra världskriget, som nyligen utkommit på svenska. Grossman var korrespondent för den ryska armétidningen Röda Stjärnan och följde röda armén från Stalingrad ända till Berlin. Men när han kommer till Treblinka är han nära att bryta ihop. Grossmans tilltal är ett annat än Czarneckis, men minst lika effektivt. Grossman tilltalar läsaren direkt och slussar honom genom hela processen: från det professionellt trygga mottagandet till det rationella, helt industriellt genomförda dödandet. Ett dödande som ombesörjdes av ett trettiotal vakter och befäl.

Själv har jag, tillsammans med familjen, besökt Auschwitz en gång, men jag tror inte att det som hände där kan skildras bättre än i litteraturen. Det beror på litteraturens märkliga förmåga att skapa inlevelse, att låta läsaren identifiera sig med bokens huvudpersoner. När man går runt i Auschwitz, och studerar de olika avdelningar, känns det ändå inte riktigt nära – eller kanske håller man det ifrån sig. Men när man läser … då vill man gråta.

Tadeuscz hamnade så småningom i Sverige och efter ett långt yrkesliv som maskinkonstruktör började han som pensionär att skriva om sina upplevelser. Han var 74 år när boken kom ut. Jag minns honom som en ganska sträng, men ändå humoristisk människa, som älskade att spela bridge. Boken utkom när koncentrationslägerskildringar ännu inte hade blivit riktigt ”populära” men upplagan tog ändå ganska snabbt slut. När den kom fick den mycket fina recensioner. Håkan Boström skrev i tidningen Folket:

"Om Czarneckis sätt att skildra de vidrigheter han upplevt kan jag bara uttrycka en stark sympati för att han haft kraft att fästa dem på pränt och han förmedlar sina erfarenheter på ett rakt och uttömmande sätt.

Med tanke på de företeelser vi idag stöter samman med i vårt samhälle är det inte svårt att rekommendera Czarneckis skildring från sina ungdomsår. "

På förlaget har vi bara ett arkivexemplar kvar, sedan vi sålt ut det nästa sista exemplaret till en närmast desperat köpare. Men den finns självfallet att läsa på biblioteken!

Tadeusz själv omkom tragiskt i en bilolycka för ett par år sedan.

Göran Lundin


Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se