Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Charmkurs för miljöns skull
13 Aug 2007 Curt-Göran Öberg
CHARMKURS FÖR MILJÖNS SKULL

Solen sken i Själevad och jag blev lätt i sinnet. Morgonpromenaden var snart avklarad i ett skirt grönt majlandskap som lovade gott. Åter hemma igen. Låser upp garaget, ser mig omkring. Där står färgburkarna kvar efter senaste ommålningen av huset. Tänk vad tiden går, det är snart elva år sedan nu. Och titta där, kaffeautomaten som blev över när jag fick en kaffebryggare i present för fem år sedan. Ett par uttjänta radioapparater har legat på hyllan till ingen nytta. Länge sedan dom förmedlade några positiva nyheter.

Det gör inte dagens apparater heller, mest rattfylla, misshandel och inbrott kommer ut ur högtalarna. Jag kände inspiration till att äntligen röja upp, kanske allt miljösnack i media gjort sitt trots allt. Man blir sin egen miljöchef, tar ansvar för sitt och på så sätt deltar i det stora klimatköret som är på allas läppar. Allt gammalt skräp och överblivna saker som fick plats i bilens bagageutrymme lastades in. Jag kände en stor tillfredsställelse och glädje över mitt initiativ, och plötsligt fanns gott om plats på hyllor och golvyta som varit belamrat i åratal.

Mot Må sopstation i Örnsköldsvik, en modern anläggning som ständigt utvecklas i vårt samhälle som de styrande klassar som världsklass. I luckan blir jag hänvisad ner till sopstället där det mesta skulle slängas på olika ställen. Lite vilsen är jag ju, eftersom det inte är varje dag jag besöker stället. Men glad i hågen närmar jag mig en kille där färgburkar skall lämnas.

- Hej, säger jag vänligt, skall dom här burkarna lämnas här? Jag håller fram mina tomma torkade burkar.

Det är då jag kraschlandar! Mannen ler lite besvärat, och med en myndighetspersons stämma, pekar han på skylten ovanför en stor plastbehållare.

- Hur skulle det vara om du började med att läsa texten? sa den anställde. Han såg uttråkad och mästrande ut.

Jag blev överraskad av mannens attityd och totala brist på serviceanda. Magisterfasonerna gav mig en kalldusch. Sannerligen ingen ambassadör för en bättre miljö. Här kommer en glad inspirerad ambitiös kommuninnevånare som vill göra allt rätt och riktigt för att underlätta för dom som arbetar på Må, ställer en fråga och blir tillrättavisad som en mindre vetande skolpilt på fyrtiotalet! Jag tappade hakan, och läste: Endast burkar med färg, slänges här!

- Jag ser nu, men visst är det väl enkelt att svara på en fråga envisades jag – eller?

- Någon gång måste ni börja läsa, mumlade han, med ett ansiktsuttryck som kunde få den gladaste optimist att tänka på galgen.

Jag hänvisades till en rad containers. Där slängde jag rubbet enligt klara och tydliga skyltars anvisning. När jag åkte därifrån reflekterade jag över hur vi bemöter varandra. Varför skulle denne ”gentleman” dagens dysterkvist, ta ifrån mig känslan av att jag gjorde en positiv gärning, både för mig själv och för miljön? Vi har alla våra svåra dagar, men det är kanske dags att damma av det gamla begreppet charmkurs ifall kommunens signum ”världsklass” skall förverkligas?Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se