Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Förlagets historia del 10
08 Oct 2007 göran Lundin
EN RIKTIG KUNGAMAKARE
En av de mest entusiastiska Ord&visor-författarna genom åren är en snäll och hygglig kille från Lyckseletrakten. Han heter Kent Lundholm och debuterade 1999 med en roman som hade titeln Svin föder svin. Stoffet hämtade han från sina hemtrakter, en härlig historia som han med litterär skicklighet lyfte upp ur det hembygdsromantiska träsket. Den boken använde jag för övrigt som present vid några olika tillfällen, och mottagarna funderade alltid en lång stund över vilket budskap jag ville förmedla med gåvan: titeln gav ju ett litet tveeggat besked.

Det räckte inte med att Kent var en duktig författare: han kunde också dra en historia för publik och vänta med upplösningen till det absolut rätta tillfället. Han lite sävliga berättarstil invaggade alltid lyssnaren i tron att inga överraskningar var att vänta. Vad de bedrog sig! Under flera år har Kent förgyllt tillvaron för publik av olika sorter i framförallt Västerbotten. Jag glömmer själv aldrig historien om Lyckselebon som åkte utomlands första gången i sitt liv och skulle prata utrikiska … fast den får Kent berätta själv vid något tillfälle.

Det som var så rörande med Kent var hans omsorger om förlaget. Snacka om stöttepelare! Som gammal journalist och kulturräv försökte han sprida glans över Ord&visor på olika sätt, inte minst i sina krönikor i Västerbottens Folkblad. En gång blev jag så rörd att jag inte fick något gjort på en hel dag.

Men det var ärligt menat, Kent brann för förlagets idé och vågade visa det. Samtidigt hade han ambitionen att slå igenom som författare, att verkligen bli någon. Hans förtvivlan var desto större när min förlagskollega Göran Burén läste hans nya roman och hade åtskilligt med kritik. Ja, lite för mycket för att det borde bli bok av den. Jag kommer så väl ihåg när Kent ringde och var djupt förtvivlad. Han kände sig orättvist behandlad. Följande natt snabbläste jag manuset och kunde instämma i en del av det som Göran påtalat, men jag tyckte också att det var en härlig historia, som hade alla chanser att slå.

Så blev det också: All världens lycka blev en succé, mätt med våra ögon. Den fick mycket fin kritik och dessutom litteraturstöd - ett bevis på att det inte var någon dussinbok. Och utifrån boken skrev sedan Kent ett filmanus för teve, som väckte gensvar hos bland annat Kjell-Åke Andersson, regissören bakom Min store tjocke far. De följande åren kastades Kent mellan hopp och förtvivlan, mest förtvivlan. Handgripligen fick han lära sig sina egna gränser för tålamod, uthållighet och själslig pina. Än idag har det inte blivit något av Kents alla filmmanus, men nära, mycket nära har det varit. Och när det var riktigt, riktigt, riktigt nära, byttes de ansvarige på SVT Drama ut. Det var bara att börja om från början.

Detta krigande och väntande, och allt uppoffrande arbete, har tärt på Kents hälsa. Han gick rejält i väggen för några år sedan, med skilsmässa som följd. Det var inte bara psyket som tog stryk, utan även kroppen. Trots alla dessa prövningar lyckades Kent jobba sig igenom nästa roman, hans förmodligen stora livsverk: Konungarnas konung från Baklandet. Också den med stoffet från Lyckseletrakten. En delvis dokumentär berättelse om ett byoriginal och hans levnads historia.

När jag läste detta manuskript första gången, upplevde jag för första gången problem med att vidmakthålla själva läsningen. Bitvis var Konungarnas konung en sådan smärtsam upplevelse att det inte gick att fortsätta utan vidare. Vår korrekturläsare hade samma problem och Birgit på förlaget, som lade in korrekturet i den ombrutna texten, upplevde det på samma sätt. Var det för hemskt, måste vi stryka och ta bort en massa?

Det var ju inte själva våldet som var problemet, utan att man så starkt identifierade sig med huvudpersonen. Och honom kunde vi ju inte stryka bort. Alltså blev censuren väldigt lätt och acceptabel även för Kent.

Som författare ska man först och främst lära sig en viktig sanning: man får inte tillåtas bli profet i sin egen hembygd. Kent fick vänta och vänta på en recension i Västerbottens-Kuriren och han var nära att duka under i förtvivlan. Skulle den stora Länstidningen bara negligera honom? Men så kom då en recension i Norra Västerbotten, som lyfte boken till skyarna - årets bästa bok, enligt recensenten. Åtminstone den dagen blev räddad för den hårt prövade Kent. Så småningom kom även en recension i VK, men betydligt njuggare. Att den ska vara så förutsägbar, denna Jantelag!

Kent har fortsatt att jobba med filmmanus och nya bokprojekt. Han försöker också komma tillbaka ut på arbetsmarknaden, för det ensamma författarlivet är ingen dans på rosor. Det vet vi alla, och själv är jag jäkligt glad att kunna krympa mig tillrätta bakom bussratten då och då. Ja, inte bara krympa, utan faktiskt växa också, för när man är ute i arbetslivet känner man också lyckan av att göra lite handfast nytta.

Vi väntar med spänning på din nya bok, Kent, men bränn inte ljuset i bägge ändar! Det brinner fort nog ändå!
Göran Lundin

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se