Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Resebrev från Kina
07 Dec 2007 Arvo Tolkki
POLISBESÖK I KINA
Onsdagskvällen den 31 oktober, 2007 satt undertecknad med sex andra förväntansfulla poliskollegor från Polismyndigheten i Norrbotten inne på Kallax flygplats i Luleå. Vi väntade på att få stiga ombord på flyget som skulle ta oss till Stockholm och därifrån vidare ut i stora världen. En resa som planerats cirka ett halvt år i förväg. Äntligen hade vi kommit till ”skott”. Vi hade till slut nått målet, en informell privat kamratresa till Kina.

Jag hade aldrig i förväg kunnat drömma om hur fantastiska dessa dagar med mina kollegor skulle komma att vara i de ”nya Kina”. I skrivande stund har jag inte riktigt hunnit smälta alla de fantastiska människorna och upplevelserna som fastnade i mitt inre. Man kan bara bli ännu mer ödmjukare till livet efter alla händelserna där som gjorde mig mer vaken till mitt levande tillstånd.

”Där nere” är egentligen ett uttryck som man fick lära sig som barn när man vistades i sandlådan. Grävde man tillräckligt djup så hamnade man i Kina. Som telning funderade man ofta hur det kunde se ut ”där nere” i Kina. Som vuxen man har jag i alla fall fått några svar på, om hur det såg ut där.

Efter cirka 12 timmars total flygresa landade vi i Beijing. Jag förvånades över hur smidigt allt förlöpte vid den kliniskt rena flygstationen. Passkontroll, tull och baggageutlämning var som ”ett enda stort lavemang” snabbt och smidigt. Utanför flygstationen togs vi hand om vår guide Henry Lee, som lotsade oss in till en väntande buss som skulle föra oss vidare till Shijiazhuang, en stad med 9,4 miljoner invånare. 30 mil söder om Beijing.

Mina tankar under bussfärden handlade om hur stort landet egentligen är med sina nästan 9,6 miljoner km2 är Kina det fjärde största landet i världen och 20 gånger större än Sverige. Det är endast Ryssland, Kanada och USA som är större än Kina till ytan. Kina är dock världens mest befolkade land med 1,3 miljarder invånare. Huvudstaden Beijing har cirka 15 miljoner invånare.

Under fem timmars bussåkande på väg mot Shijiazhuang, färdades vi på en hårt trafikerad motorväg där långtradarna såg ut som långa svarta tågset som förflyttade sig i båda riktningarna. Vid en del påfarter av motorvägar finns det uppställda kraschade bilar i syfte att avskräcka ifrån att ta risker eller överträda trafikreglerna. En grym påminnelse inte minst för passerande anhöriga. Det mest besynnerliga var ändå att se alla de gatsoparna som under sina långa arbetspass på vägrenen var tvungna att försöka sopa undan smuts medan de själva andades in alla föroreningar som fordonen släppte ut. Vad som gjorde en ytterliggare beklämd var vetskapen om att de flesta människorna här saknar socialt skyddsnät som : sjukersättning, pension, sjukvård mm. Henry informerade oss om att det värsta som kunde drabba en kines var att denne vart sjuk.

Framme på vårt hotell i Shijiazhuang, blev det en snabb dusch och därefter mottagning av borgmästaren Mr. Jack och en del andra digniteter som hälsade oss välkomna och bjöd på en supermiddag som serverades på en rund glasskiva som placerats på ett runt bord. Under vår vistelse dessa dagar i Kina, serverades vi cirka 20-25 olika maträtter som vi varje dag åt med pinnar, då menar jag även frukost, lunch och middag. Givetvis smakade de flesta av oss nästan av alla dessa delikatesser förutom hund och skorpion som en del avstod från.

Under våra fem dagar i Shijiazhuang fick vi besöka en textil / gummilfabrik, läkemedelsfabrik, kraftvärmeverk, möbelfabrik, mm. Vad som var överväldigande att se, var hur människorna på dessa fabriker arbetade som mänskliga robotar. Under vårat besök var det ingen av arbetarna som vi lyckades få ögonkontakt med. Deras ögon var så koncentrerat på det arbete som de höll på med att de inte hade tid med att se på oss. Vi fick även veta att deras arbete sträckte sig från måndag till måndag utan ledighet. Arbetspassen var ofta cirka 12-15 timmar långa.

Vi fick även möjligheten att besöka polisens trafikavdelning i Shijiazhuang. Det var ett mycket intressant erfarenhetsutbyte med tanke på att staden har 9,4 miljoner innevånare och är lika stort som Sverige. Shijiazhuang har totalt 15.000 poliser varav trafikpolisen består av 2.500 poliser av dessa är 157 kvinnliga. Via ett 60 tal bildskärmar och en tekniskt avancerad ledningscentral kan ständig trafikövervakning ske under dygnets alla timmar. Via kameraövervakningarna kan operatören gå in i detalj och kontrollera den korsningen han vill se.

I Shijiazhuang som i de övriga stora städerna i Kina är trafiken intensiv och tuff även för en polisman från Sverige. För att inte säga skrämmande. Bara huvudgatan i Shijiazhuang är ett par mil lång och har åtta filer, fyra i varje riktning. Sen tillkommer fyra cykelfiler, två i varje riktning. På kvällarna finns ingen gatubelysning. Det enda ljuset kommer från affärernas neonljus.


Trafikpolischef Ziao informerade om att inga utlänningar tillåts att köra bil i Kina. Den tuffa trafiksituationen har gjort att det är stora krav på att erhålla körkort. Kinesisk medborgare har rätt till innehav av körkort mellan 18 och 70 år. Promillehalten är den samma i Kina som i Sverige, 0,2 promille. Kineserna har ett årligt poängsystem för körkortsinnehavaren, där varje trafikförseelse ger minuspoäng. Systemet omfattar 12 pluspoäng vid varje nytt år.

- Påträffas en rattfyllerist med 0,8 promille alkohol i blodet, blir det 6 poängs avdrag, plus 5 dagar i häktet och 2.000 RMB i böter. ( 1RMB är ca 0,90kr). Två sådana förseelser inom ett år tvingas bilisten ta om körkortet. För fortkörning utdöms böter i procent till den överskridande hastigheten. Kinesiska trafikpoliser tjänstgör normalt 10 timmar per dag i sex dagar, men det finns olika pass där de kan arbeta 20 timmar per dag under flera dagar för att senare kunna ta ut någon ledig dag.

De kinesiska poliserna visade ett stort intresse att höra vår information om det arbete som vi utgör inom polisen i Luleå/ Sverige Det gick ett svagt ”sus” när kineserna fick kännedom över den snabba DNA-hanteringen i Sverige. Kineserna talade om att det tar cirka en månad för dem att få fram DNA-resultat. Detta möte med delar av den kinesiska trafikpolisen gav en vag men viktig inblick i Kinas trafiksituation.

Ett häftigt och fantastiskt upplevelse och mottagande fick vi när vi med poliseskort några timmar senare, färdades från stadsgränsen till Government of Zanhuang County, en stad på 230.000 invånare där vi blev inbjudna av Mayor Song på en oförglömlig lunch. Det kändes helt makalöst att cirka 200 poliser spärrade av olika vägar så att vi tryggt kunde ta oss fram till vårt mål.

Givetvis hann vi med att besöka Kinas mest välkända turistmål, den kinesiska muren som på kinesiska kallas Chang Cheng (långa muren). Den är 640 mil lång och började byggas på 400 f. Kr, som ett skydd mot attacker från norr. Den kinesiska muren är världens längsta byggnadsverk och kan ses från rymden, dock inte från månen.

Det finns mycket att säga och berätta om landet ”där nere” men någonstans måste man sätta stopp. Jag blickar ut från mitt fönster här hemma i Västerbotten den andra december, 2007 och påminns om hur oförskämt bra jag har det. Men jag vet också att jag kommer att återvända ”dit ner” om det finns möjlighet.Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se