Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Tillbaka till Diskussionsämnen

Man hänger på snöret
02 Apr 2008 Stefan Holmberg
Man hänger på snöret. Ungefär som Vasaloppsåkarna när de inte hinner passera matkontrollerna i rimlig tid. Snöret i detta fall är det ”Lundinska” för Ord och Visor. När försäljningen inte längre når upp till 500 kr per halvår. Då får man ingen redovisning längre. Ännu en påminnelse om att även böcker är färskvara, och att det som inte såldes då det luktade trycksvärta inte lär bli sålt senare heller.

Men allt som har en del år på nacken behöver inte ha blivit sämre.

Härom kvällen visade en repris på Slas´ kluriga klassiker ”Vem älskar Yngve Frej”. Den är gjord 1975, och börjar väl därmed ses som ett fornminne i sig, precis som när berättelsens sturiga gubbar sätter upp skylten ”fornminne” ute vid landsvägen och turisterna börjar stanna till för att fråga vart fornminnet är beläget.

Men i mina ögon var det en utmärkt repris, väl värd att damma av. Vilket leder till frågan om det finns andra produktioner som vore värda en repris. När kunde man exempelvis se bröderna Marx, Buster Keaton eller Helan och Halvan på tv senast?

En annan kväll satt jag i alla fall i godan ro framför ett av de allt fåtaligare program som jag följer vid sidan av SAIK:s hockeymatcher. Ett avsnitt av den utmärkta frågetävlingen ”På spåret”. Ett av de tävlande paren den kvällen var komikerduon (eller vad man nu ska kalla dem?) Filip & Fredrik (eller Fredrik & Filip?).

Ett av resmålen var Luleå, och en av frågorna handlade om Notvikens bidrag till Sverige-kartan, Martin Ljung. Då satte dessa båda F&F i gång med att ifrågasätta nämnde Martins storhet som artist. Han påstods vara ”överskattad”. Ett epitet som snart vidgades till att även passa in på Hasse å Tage.

Domaren Hellberg försökte ta dem i örat - men det hjälpte inte, innan programmet var slut hade de på nytt öst galla över sina företrädare i underhållningsbranschen.

Vad nu herrarna F&F själva har uträttat i det avseendet vet jag inte. Mer än att de under förra året dammsög Skandinavien på ett antal original i programmet ”100 höjdare”, men att det blev sevärt berodde nog mera på ”höjdarna” än på deras utfrågare.

Väl inne på ämnet tv-program – är det någon mer än jag som retar sig på tv-sidornas monomana upprepande av antalet avsnitt i en programserie och upphovsåret? Liksom etiketterandet.
Vad är t ex ”…en realityserie från 2008. Avsnitt 13 av 27”? Är det en varudeklaration som egentligen säger mest om mediets fördumning, och så tror tablåmakarna att tittarna blivit lika korkade?

Stefan Holmberg
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/web16/web/forum_inl_a.php on line 78
Ditt inlägg i detta ämne:
Ditt namn:
Din E-post:
Inlägg:
Säkerhetskod:
  OBS! Fyll i koden som syns i bilden nedan.
Ditt inlägg kommer annars inte att sparas! För säkerhets skull, kopiera texten innan du skickar.


security image
 

 Denna eHandel har producerats av guru.se