Fem stolar åt
Göran Lundin
busschaufför, journalist, författare, förläggare ... och farfar!
Egentligen är jag väl mest i rörelse, men ...
Jag skriver så ofta jag hinner ...
Jag är född 1950, i Skellefteå och uppvuxen i Umeå. Efter journalistutbildning och några år som frilansjournalist  i Stockholm återvände jag till fosterjorden. Jag är en mångsysslare, men navet i tillvaron är skrivandet. Bilden är tagen av fotograf Erland Segerstedt, ärad arbetskollega och god vän, som jag gjort flera reportageböcker tillsammans med. Här sitter jag i Michail Daskos lägenhet på tionde våningen i S :t Petersburg, under arbetet med boken "Entusiasternas väg - från Leningrad till S:t Petersburg".
... när jag inte kör buss ...
Vid sidan om skrivandet har jag hela tiden kört buss. Det började redan under studietiden i Stockholm. Gick genom ekluten på SL i Storstockholm och fick inspiration till min första roman. Sedan har det rullat på, för att uttrycka sig bokstavligt. När jag återvände till Skellefteå blev det som busschaufför och nu har jag jobbat mer än 35 år på Skelleftebuss. Bussrattandet förde mig bland annat till Leningrad och S:t Petersburg. Bilden (foto: Erland Segerstedt) visar när jag rattar en lokalbuss i S:t Petersburg. Jag och en rysk kollega, Alexander Tarasov, bytte stolar för en dag! Det blev ett bra reportage i Kommunalarbetaren.
Minst sex av mina böcker har inspirerats av mitt yrke som busschaufför. Möte med människor, ständigt nya miljöer, allting är dukat för en nyfiken författare.
... eller sitter på Ord&visors redaktörsstol ...
1991 hamnade mitt gamla förlag, Ordfront, i ekonomiskt  trångmål och jag saknade plötsligt hemvist för mitt skrivande. Jag och författarkollegan Göran Burén startade därför Ord&visor 1992. Våra kontakter i österled gjorde att vi vågade språnget. Det ångrar jag inte. Idag har förlaget publicerat mer än 300 titlar och har också blivit en plattform för mitt eget skrivande. Att vara Ord&visor författare är ett begrepp och något att vara mycket stolt över!
Men förlagsarbete tar mycket tid och är inte särskilt lönsamt. (Det går att utläsa av taxeringen). Det är däremot väldigt roligt. Just nu håller jag till i ett före detta bönhus, med bilade timmerväggar och utsikt över Skellefteälven.
Boktraven består av författaren Kurt Salomonsons debutroman Hungerdansen.
... eller är ute och reser
Resandet har upptagit mycket av min tid. Jag är en rastlös typ som ser världen som mitt hem. Om det gick att ordna rent praktiskt, skulle jag nog vara på ständig resande fot. Det finns så mycket att se, att uppleva, så många människor kvar att möta!
Mina finaste resupplevelser har jag haft i Ryssland och i Haiti. Det är två länder som jag fått lära känna på djupet. På bilden sitter jag för övrigt i ett ryskt dubbeldäckat flygplan och ska strax hoppa fallskärm från 1000 meters höjd. I solnedgången över S:t Petersburg ...
Det som har slagit mig under resans gång, är hur lika vi är, trots kulturella skillnader och traditioner. Och hur ett skratt och ett lättsamt skämt kan öppna alla dörrar.
 
Jag har en familj också ...
Min familj består av sex personer. Förutom min hustru Birgitta, sönerna Erik, Simon och Peter, samt dottern Edith. Tre av dem är adopterade från Haiti, Peter kommer från Jamaica. Det är alltså i högsta grad en internationell familj. På bilden håller jag nyförvärvet Nathalie, Erik och Joanas dotter, som i ett slag gjorde mig till farfar! Fotot är taget av Joanas pappa, Rune Lindfors. Numera har jag barnbarn i form av tvillingar också. Det är Simon och hans Annika som lyckats med den bravaden. Sigge och Max heter de. Och Edith och Björn har fått den finurlige och fingerfärdige Benjamin!
Under barnens uppväxt reste vi varje sommar med bil. Långväga, ut i Europa. Det lärde oss inte bara att umgås på trånga ytor, utan också att upptäcka världen. Sedan har såväl Erik, Simon som Edith återvänt tillsammans med mig till Haiti, deras urpsrungsland.
... som kräver mycket energi
Farfar sover Det är tröttsamt att vara farfar, ibland! Här har jag däckat, med barnbarnet Max i famnen. Hans tvillingbror heter Sigge. Två mycket livliga gossar, med mycket charm! Foto, mamma Annika.
Mycket har hamnat mellan pärmarna,

Många av mina erfarenheter har jag förvaltat genom att skriva om dem. Romaner, ungdoms- och reportageböcker, till exempel, Busschaufför på villovägar, Haiti - mot alla odds och Kalkonernas hämnd. Fjällen, Haiti och S:t Petersburg, bildar en slags triangel i mitt liv. Mina böcker finns förstås presenterade i Ord&visors nätbokhandel. Min senaste roman, Tindras återkomst, kom ut i juli 2012 och utspelar sig i den västerbottniska fjällvärlden. Huvudperson är en naturbevakare, som ställs inför många olika slags utmaningar. De två första böckerna i serien heter Vargflickan och Dödsmaskinerna. En bokserie för både vuxna och ungdom med tema om varg, skoter och malmexploatering i fjällen.
Vad som är fiktion och vad som är verklighet, överlämnar jag åt läsaren att fundera över!

med ständigt nya utmaningar ...
Fjällen, närmare bestämt byn Oltokbäcken utanför Tärnaby, är den viktigaste platsen i min tillvaro just nu. Där har jag och Birgitta ett ryskt timmerhus, vid Norra Storfjällets fot. Ett hus som står pall för vädrets makter och som smälter väl in i fjällterrängen.
Jag och Erland Segerstedt blev klara med vår senaste reportagebok,"Längs fjällvinden - liv och öden i Tärnafjällen" i april 2007. En bok om människor och natur i den redan världsberömda, men ändå outforskade Tärnabygden. Den 12 april 2007 var det boksläpp i Tärnaby med närmare 200 gäster!
Bilden har min bror Anders tagit och jag står vid sammanflödet av Oltokkbäcken och Tärnaån. Ett par stenkast från stugan.
... från fjäll till kust.

2012 fyllde ord&visor tjugo år. Jag gav ut några gamla godingar i ny tappning och förlaget arrangerade en skrivartävling under temat Liv i Västerbotten. Boken Bussen på Bjurforskammen kan nog sägas vara mitt testamente som busschaufför. Historier och erfarenheter från fyrtio år bakom ratten. Under berättarfestivalen i Skellefteå i april 2012 hade jag också premiär med ett berättarprogram med samma namn.

Nu jobbar fotografen Erland och jag vidare med nästa projekt: GULD VÄRD, en foto-reportagebok om Skelleftebor!

Kontakt:

e-post: goran.lundin@ordvisor.se