Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Siv Berglund

Siv Berglund:
Pojken vid forsen

 

Lägg i kundvagn
338 sid. Inb.
Pris:
265 kr

Läs ett utdrag!


Hur många gånger tål mossan att trampas ...

"När jag ska beskriva mig själv och mitt skrivande märker jag att det är svårt. Jag kan inte säga ”jag har alltid drömt om att bli författare” för det är inte sant. Jag hade aldrig några sådana tankar när jag var barn. Min uppväxt i ett arbetarhem på 1940-och -50-talet uppmuntrade inte till den typen av drömmar, de ansågs i så fall vara just drömmar. Men det fanns böcker i mitt hem och båda mina föräldrar läste, min mor skönlitteratur, min far mest politisk eller samhällslitteratur. Vi barn läste också mycket  och det ansågs vara viktigt att läsa. 

Under åren utvecklade jag ett allt större intresse för språk, både för svenska språket och för de språk jag läste på universitetet. Jag skrev också berättelser som jag lade undan med tanken att jag så småningom skulle överlämna dem till mina döttrar. Det var historier som jag hört under min uppväxt och som jag var rädd skulle försvinna med mig. Den berättartradition som fanns i mitt hem har jag tyvärr inte förvaltat. Min generation fick andra vanor som gjorde att ett stillsamt berättande vid köksbordet inte fick plats på samma sätt. Visst fanns det stunder när berättelserna flödade men långt ifrån på samma sätt som när min mor och andra släktingar berättade när jag var barn.

Livet gick. Jag arbetade på ett statligt verk med att utveckla datorsystem för dokumenthantering och som utredare. Mycket skrivande ingick i mitt jobb och jag blev ofta anlitad för att förbättra texter som andra skrivit. Under de senare åren ingick också språkvård i mina arbetsuppgifter. När min pensionering närmade sig började en längtan gro i mig, en längtan efter att skriva på ett annat sätt, ett skönlitterärt sätt. Jag sökte in på kursen Kreativt skrivande vid universitetet i Luleå och när jag skrev min första skönlitterära text överväldigades jag av den känsla det gav. Och idéerna flöt upp som näckrosor på en stilla sjö. Idéer till romaner. Under den tredje, sista terminen bestämde jag mig för att koncentrera mig på det manus som nu finns i bokform, Pojken vid forsen."