Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Anne-Marie Briandt
"Lite lögn pryder talet"

"Dagens ljus såg jag i Västerbotten.
Det var i den ljusaste av årets månader och min mor smyckade med linneaslingor min babykorg, där den stod i rallartorpet i Lycksele. Min far som var rallaringenjör flyttade ofta, allt eftersom järnvägen blev färdig och bofasta blev vi aldrig mer än fem år i taget. Slutstationen blev Umeå, där jag tog studenten och min far gick i pension.

Ett farsarv bär jag med mig, en skrivarlust och glädjen till musiken, sången och visorna. Som trubadur, Bellmanstolkare, gluntsångare visade han vägen till visan och poesin. Inte minst som rallarvisornas estradör speglade han det strävsamma livet och arbetets hårda villkor, men också naturens skiftningar i ljus och mörker. Han upptecknade och återgav visor och berättelser från rallartiden i tre böcker. För mig blev han en förebild.

Ingen kunde berätta sagor som min mor. Både egna och andras. Sluten blev aldrig desamma, man kunde aldrig gissa vart det bar hän. Barn och inte minst barnbarn lyssnade hänförda. "Lite lögn pryder talet", försvarade hon sig med och min fantasi kommer nog från hennes gener.

Det krävdes tiden som pensionär för att kunna skriva "mer på allvar". Mitt yrkesliv som gymnastiklärare och engagemang inom idrottsrörelsen, därtill en trebarnsfamilj och senare ett krävande jobb på Idrottshögskolan tog all min tid.

Den största påverkan kommer dock från Senioruniversitetets "Skrivlustan" där jag varit stadig medlem i åtta år. Där föddes idén till berättelsen om "Moran", en gammal kvinna långt uppe i fjälvärlden, vars miljö och liv fängslat mig. Delar av det hon berättat för mig har stått modell i den historia jag diktat och fantiserat ihop."
Anne-Marie Briandt

328 sid. Inb.
Pris: 195 Kr

Lägg i kundvagnLäs ett utdrag!

 


 Denna eHandel har producerats av guru.se