Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Laila Carlander

Laila Carlander
Våra älskade trädgårdsrum
i Norr

 

Lägg i kundvagn
234 sid. Kartonnage, ill.
Pris:
260 kr

Läs ett utdrag!

Trädgårdspassion
på nordliga breddgrader

Mitt namn är Laila Carlander men jag föddes som Sundkvist en gnistrande februarinatt då fullmånen lyste stark över Skellefteås dallandskap. Året var 1972. Mina minnen är tidiga av hur mina föräldrars sagoberättande broderade min upplevelsevärld i regnbågens alla färger, hur jag fylldes av liv och magi genom ordens förtrollande verkan, och alltsedan dess, så snart jag kunnat hålla i en penna, har jag haft behovet att uttrycka mitt inre i text och bild. 

Min första dagbok skrev jag ut när jag var 6 år gammal. Den följdes av de långa berätterlser på mellanstadiets skrivartimmar, alla dikterna under den melankoliska gymnasietiden fram till dagens blogg och Instagram.

Jag har alltid varit lagd åt det där konstnärliga hållet, det som det har sagts att man ”inte blir någonting av”. Ändå blev det både konstskola och teaterstudier varvat med år av lärarstudier i svenska, historia och religion vid Luleå Universitet. Någon lärare blev jag inte, men i Luleå blev jag kvar. Min släkt kommer dels från en liten kustby utanför Luleå och dels från mitt finska fadersarv.

Min trädgårdspassion väcktes till liv när jag 2006 stod med man och barn vid vårt nyköpta hus i Svartöstaden utanför Luleå. Trädgården var enorm och bestod vid den tiden mest av tallar. Min önskan var en annan. Mitt barndomsminne viskade om lummiga bakgårdar under fruktträdens kronor och magiska rum under prunkande syrener. Så ville jag att även mina barn skulle växa upp.

Följande sommar fick jag jobb vid en handelsträdgård där trädgårdsmästaren tog mig under sina vingar och lärde mig allt om hur fantastiskt mycket som går att odla här uppe i norr. Det var någonstans där som ett frö till den här boken började ta form. Jag minns hur jag på en lunchrast stod och bläddrade igenom de trädgårdsböcker som fanns till försäljning på gården. Det fanns inte många om norra Sveriges trädgårdsliv.

Oftast nämndes vår landsdel bara som en parentes i en annars fyllig och färgstark trädgårdsbok. Jag minns att jag tyckte det var underligt. För ja, jag visste ju redan då att det fanns fantastiska trädgårdar här. Det jag sökte i bokstället var en bok som kunde inspirera och ge näring till mina drömmar om, och föra mig vidare till ett skapande av, en praktfull trädgård i norr.

Nu, några år senare finns den boken här. Och det är visst jag som har skrivit den. 

Jag tar er med på en resa genom 15 av Norrbottens vackraste trädgårdar med tips på spännande växter och många goda råd från de erfarna trädgårdsmänniskor jag möter längs min väg. Råd som passar alla som vill skapa ett bättre mikroklimat för sina önskade växter i söder likväl som i norr. Bland de trädgårdar jag besöker finns allt från den med en djungel av exotiska växter, den ekologiska, den konstfyllda, den skogsnära, till den mer stiligt ordnade med tydliga rum och genomgående färgteman.

Boken är till lika delar en faktabok som en mer skönlitterärt formad dagboksresa genom min norrländska sommar. Ett nyanserat ansikte åt den nordliga natur- och trädgårdsälskande människan. En hyllning till livet och till de fantastiska trädgårdar som skapas under midnattssolens ljus.