Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Bertil Edin
Utflugen ur ett torp ...

Lägg i kundvagn 280 sid. Inb. Pris: 220 Kr

"Jag minns när jag fick bröstet av mamma. 'Sä´cka' var vårt uttryck för ”di”. Jag måste rimligen ha varit över två år; i vissa landsdelar var det på den tiden inte ovanligt att mödrarna ammade sina barn ända upp i tre-fyraårsåldern. 'Vell du ha säcka?' var frågan, om man av någon anledning gnällde. Freud och andra har spekulerat i vad det här kan betyda för den vuxne mannen, om det kan leda till modersfixering och därmed relaterade problem. Jag har inte upplevt något annat än den angenäma sidan av saken. Att dyrka den älskade livskamratens bröst med munnen är en av de söta kryddorna i livet.

Ett barndomsminne: jag var kanske fyra år. Krypande på golvet kom jag fram till mammas fötter.

Mitt huvud upp efter hennes ben till knähöjd innan hon föste undan mig. Händelsen, som kan ha upprepats, satte inga negativa spår. Det var bara som om en längtan hos mig som jag inte kunde tygla blev avvisad på ett bestämt och övertygande sätt, och jag accepterade det.

Längtan – efter vad? Är det en primal längtan till det mystiska inre och den hemlighetsfulla väg genom vilken vi har kommit till världen? "

Bertil Edin är född 1931 i Resele, en socken i övre Ådalen. Sedan sextonårsåldern bosatt i Stockholm, där han förvärvsarbetat och studerat fram till en fil.mag.-examen i litteraturhistoria, engelska, nordiska språk, historia och pedagogik. Han har publicerat lyrik och översatt och redigerat fackböcker, men Åtta barn är hans prosadebut.

 

 

Åtta barn - utflugna från ett torp i Resele, Ångermanland, är en berättelse som spänner över 160 år. Den speglar både nödår och fattigdom och det framväxande folkhemmet. Bertil Edin skildrar vad som hände de åtta syskonen, där fyra av dem fick sina levnadsbanor avbrutna i förtid. Här finns både ljus och glädje, dramatik och död. Syskonens liv förknippas med flera av århundradets stora händelser, bl.a nedskjutningen av DC 3:an över Östersjön, och Bertil själv möter några av tidens stora författare.

Vardagens bestyr vävs in i det stora skeendet och Åtta barn blir, inte minst på grund av Bertil Edins noggrannhet och hans ödmjuka tonfall, en viktig kunskapskälla för dem som vill förstå det moderna Sveriges framväxt.


 Denna eHandel har producerats av guru.se