Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


På nio rökars håll ...

 

Lägg i kundvagn 256 sid. Inb. Pris: 260 kr

Läs ett utdrag!


Blyertsteckningen är grunden i mitt konstnärsskap och den tekniken lämnar jag troligen aldrig. Sedan ett femtontal år tillbaka har jag ägnat mycket tid till akvarell och lite olja. Utbildad i den ursprungliga litografitekniken, stentryck. Arbetade aktivt med detta under några år på Grafikverkstaden i Nyköping.

Jag har ett djupt intresse av naturen med sjön Båven, ostkusten och Lule lappmark som de främsta inspirationskällorna.

"Lusten slog ner som en bomb!"

"Mitt skrivande började med två givande år på Åsa Folkhögskola och fortsatte under min utbildning till mellanstadielärare i Södertälje 1984-87. Ungefär vid samma tid började jag besöka Sarek och då företrädesvis det gamla fjällhemmanet Aktse i Rapadalens mynning. Det blev återkommande besök, minst en gång om året.

Eftersom jag framförallt är bildkonstnär väcktes tanken att med mina bilder gestalta djur och natur i miljön runt bostället. Det resulterade i ett par konstutställningar i Jokkmokk och på Norrbottens museum i Luleå. Men att riktigt beskriva ett gammalt fjällhemmans historia i Lule lappmark är lyckligtvis omöjligt utan ord. Det kändes nämligen mycket inspirerande att med pennan också börja forma ord och meningar.

Många av de timmar jag suttit framför datorskärmen har väl inte varit helt utan vånda, men de har alltid pekat framåt. Under nära nog tjugo års tid har jag forskat och skrivit ned små noteringar i fält om framför allt ljud och dofter från fjällmiljön. När sedan de gamla nåjderna från Aktse dök upp ur arkiven blev skrivandet verkligen spännande!

Jag är född 1951 och bor tillsammans med min fru Anita i en röd stuga med vita knutar med gångavstånd till den underbara sjön Båven i Södermanland. Samhället heter Stjärnhov och är väl numera välbekant för de flesta genom före detta statsminister Göran Perssons köp av lantgården Torp.

Anita har fött oss två flickor som är 27 och 32 år unga. Hon har dessutom burit den tyngsta bördan i vårt hushåll vilket varit en avgörande förutsättning för att jag har kunnat få utöva min konstnärliga begåvning. Att fullt ut leva på konstnärlig verksamhet, är svårt, för att inte säga omöjligt, men eftersom jag under sjuttiotalet började min yrkesverksamma bana som byggnadssnickare gick ekonomin ihop.

Min fritid har sedan barnaåren präglats av en nära relation till naturen. Ungdomsåren ägnade jag till ett intensivt orienteringstävlande i skog och på snö. Jag började också skåda fåglar och blev med tiden en inbiten ornitolog. Jakten med tubkikare övergick dock allt oftare till jakt med bössa och de senaste tjugo åren har den formen varit dominerande.

Många gånger har jag faktiskt gett upp hoppet på att få boken färdig, men tack vare författaren Yngve Ryds osjälviska stöd och hjälp har det nu blivit verklighet."

Mats Gärling


 Denna eHandel har producerats av guru.se