Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Ahmad Hussein
Den välkända konflikten

"Sedan jag var barn har jag varit intresserad av samhällsfrågor. Palestinafrågan väckte förstås störst intresse. Som åtta- eller nioåring började jag läsa tidningar. Inbördeskriget härjade i Libanon och Israels invasioner av landet 1978 och 1982 fick mig att uppleva utvecklingen på nära håll. Som fjortonåring njöt jag av att utforska den historia som speglades i samtiden. Det gav mig kunskap om folk och kulturer som i årtusenden har satt sin prägel på det som kallas för Levanten; Främre Orienten, Mellanöstern: egyptier, fenicier, babylonier, assyrier, perser, hellener, romare, araber, korsfarare, turkiska ottomaner, europeiska kolonisatörer. I modern historia är vi sedan femtiosex år fångna i samma politiska ödesdrama: Palestinakonflikten.

Konflikten drabbade oss personligen. För oss var byn som låg en bit upp på en bergsluttning några mil från Medelhavet och som mina förfäder och släktingar levde i före 1948, en dröm om det ljuva livet. Min farfar, farmor och deras jämnåriga släktingar hade dagligen någonting att prata om. För det mesta var det gemensamma samtalsämnet det tidigare livet där. Byns fantastiska utsikt över västra Galiléen, små hus med trädgårdar, några grönsaksland, här och där en ko eller några getter, olivlundar och pinjedungar. I drömmen levde jag där och deras berättelser levde inom mig. Så var det i skolan och på fritiden. Jag var sugen på att skriva, analysera och argumentera. Uppmuntran gav mig förmågan att fortsätta.

I mina unga år drömde jag om en litteratur, en ärorik historia där berättelserna återspeglade historien och den gemensamma verkligheten. Min diskussionslust bland de som samlades framåt kvällen, och som pratade privata angelägenheter och politik över gurglande vattenpipor och ändlösa kortspel, gav mig tilltro. Självständighet och vilja att säga emot var två viktiga egenskaper för mig. Jag förbehöll mig rätten att kritisera eller att rätta till eftersom jag alltid älskat sanningen.

I diskussionerna om Mellanöstern argumenterade jag för Palestinas existensrätt och mot den svaga hanteringen av konflikten. Mina studier tog mig till Beirut, den arabiska kulturens andningshål, men sedan förde ödet mig till det nya hemlandet. I Sverige utbildade jag mig, men suget efter att skriva fanns kvar. Hela tiden med en strävan att vara objektiv. Jag försöker väcka intresse genom att sätta fingret på känsliga punkter. Allt för att kunna ge en klarare bild och underlätta förståelsen. Jag lever som jag skriver. Avstånd och frihet - med rötterna väl förankrade där jag hör hemma!"
Ahmad Hussein315 sid. Hft.
Pris: 185 Kr

Lägg i kundvagnLäs ett utdrag!

  Denna eHandel har producerats av guru.se