Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  En läsare och "läsenär"

Lägg i kundvagn 256 sid. Inb.
Pris:
170 kr

Läs ett utdrag!

En blues för tågresandet

Det lär finnas en tågmästare som är mer intresserad av vad det är för bok som resenären läser än vad hon (oftast är det en hon) har för biljett.

Jaså? Ja, jo, det är nog jag det.

Grabben som växte upp i Lyckeby utanför Karlskrona i östra Blekinge och som i början av 80-talet lämnade stan och varvet och reste på tvärs mot de flesta andra, norrut, till Sundsvall. Jag hamnade i Norrland, men ändå mitt i Sverige.

Mer då?

Läs för mig pappa!

Jo, jag läste mycket för mina flickor. Och så tyckte jag att det var en god idé att föra den idén vidare, så jag hoppade med i En bok för alla-projektet. I det samarbetar ABF, förlaget En bok för alla och några fackförbund, däribland mitt eget SEKO, för att öka läsandet bland pappor inom LO och för att inspirera dem att läsa för sina barn. Där träffade jag, förutom andra pappor, också Kent och Gunnar från En bok för alla liksom Eivor från ABF.

Denna moderna läsarrörelse blev en del i mitt fackliga arbete som studie- och kulturansvarig och jag satte upp arbetsplatsbibliotek på olika SJ-arbetsplatser. Dessa bibliotek är bra exempel på inte bara läsfrämjande utan också klimatförbättrande åtgärder på arbetsplatsen.

Mer då?

Läsare javisst, men också "läsenär". Som Ove Allansson. Att färdas både genom att resa och läsa. I historien och i andra kulturer. Underbart med genvägar som fungerar. Karl Östmans, Lars Ahlins och Frida Steenhoffs böcker från ett äldre Sundsvall låter mig känna personer som nu samsas med figurer från Dennis Lehanes Boston och Siba Shakibs Afghanistan. De samsas på arbetets bibliotek, liksom de blir mina medresenärer i livet.

Mer då?

Jag började skriva om människor jag träffat på alla resor. Resenärer och arbetsfolk. Spännande goda människor. Andra också spännande, men mindre goda människor. Berättelser från min egen närhet. Från spåren jag följer. Där färdas människor i en blues som dagligen spelas upp framför mina och andras ögon och öron.

When the train left the station / There were two lights on behind, sjöng Mick Jagger med en text han snott från Robert Johnson. Båda sjöng en blues om avskedet. Love in vain.

Det finns många anledningar att dra ett bluesackord när ett tåg lämnar en station.
Själv skriver jag en ny text då och då. Lyssnar på ännu en blues. Och ibland snor jag en bra historia.