Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Rör mig inte, se mig baraHelmi Jönestam

Rör mig inte, se mig bara

Lägg i kundvagn 238 sid. Inb.
Pris:
210 kr

Läs ett utdrag!

Tre inre rum

Redan som liten förstod jag, att jag så fort som möjligt måste bli svensk. Därför bytte jag språk efter bara några månader i Sverige och började lära mig alla de koder ett  barn måste kunna, för att svenskheten ska få ett fäste. Hemma talades det visserligen ingermanländska, men vad det Ingermanland var, som mina föräldrar ibland med en viss i försiktighet pratade om, förstod jag inte och inte heller ville jag veta. Det riktigt sanna jag kände till, var att det låg i Sovjetunionen.

Fyrtio år senare, när mina föräldrar sedan länge var döda, började jag trevande och med en viss oro, att söka svaret på vilka de varit, för att därigenom också få veta mera om vem jag själv var. Det är upprinnelsen till min bok Rör mig inte, se mig bara.

Arbetet med boken kan liknas vid att skala en lök  genom att försiktigt lossa det ena bladet efter det andra för att komma åt den inre delen. Jag behövde många år, innan jag kunde närma mig den innersta kärnan och de svar jag fann därinne, överraskade mig på mer än ett sätt.

Ytterligare många år senare, när jag lärt mig ryska och hittat staden Tjeboksary sjuttio mil öster om Moskva, talade en god vän där om för mig, att jag har en rysk själ. Först då förstod jag, att jag alltid levt med tre kulturer, trots att jag hela min uppväxt och en stor del av mitt vuxna liv intalat mig att jag var helt svensk.

Idag känner jag en stor glädje över de tre inre rum jag har att vistas i: det ingermanländska, det svenska och det ryska.

Helmi Jönstam