Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


I Hjalmar Söderbergs fotspår ...

Lägg i kundvagn 450 sid. Inb. Pris: 220 kr

Läs ett utdrag!


Jag, Helga Gregorius
, pekar i en riktning – mot Hjalmar Söderbergs klassiska roman, Doktor Glas. Tidigare har Bengt Ohlsson, i Pastor Gregorius, berättat historien ur prästens perspektiv. Nu tar Birgitta Lindén det djärva steget och låter Helga själv komma till tals i en imponerande roman!

Birgitta Lindén, Stockholm, med ett förflutet som journalist, har på senare år varit ledare för skrivarcirkeln Skrivlustan på Pensionärsuniversitetet i Stockholm, sedemera Senioruniversitetet.

"Lusten slog ner som en bomb!"

"Kärleken till språket och lusten att uttrycka sig i skrift tror jag att man får i faddergåva. Det stod en fe vid min vagga och svängde sitt spö över mitt huvud. På gott och ont - jag var fast.

Jag, Birgitta Lindén, född Hennel, föddes i det lilla glasbrukssamhället Skruv i Ljuders församling i Småland. Här hade min farfar byggt upp en lanthandel. Hit kom man från landsorten runtom för att handla allt som hörde till livets nödtorft. Till lanthandeln kom Vilhelm Moberg för att sälja sina soldatdikter. När min far som skolpojke kom till Växjö fick han övernatta hos familjen Lagerkvist. "Kryp ner i soffan hos Pär", manade värdfolket och där låg min far skafföttes med den kommande författaren Pär Lagerkvist. Kanske spred sig en författarsmitta över till min far som i sin tur förde den vidare till mig.

Från Skruv flyttade min familj till Kristianstad, där jag växte upp och tog studenten, for vidare till Lund för universitetsstudier. Där blev jag kvar ett år, men äventyrslustan satte åt mig och jag lyckades prångla mig in på UD, därifrån 1944 vidare till svenska beskickningen i Berlin till större delen evakuerad till slottet Alt Döbern ute på landsbygden i krigets Tyskland. Eftersom ryssarna var på frammarsch återbördades jag och alla andra svenska flickor av säkerhetsskäl samma år till fosterjorden.

För mig hägrade nu journalistbanan. Jag vände UD ryggen och började som volontär på Falukuriren, därifrån vidare till Östergötlands dagblad. Som nygift hamnade jag sedan i Stockholm och blev i ett par omgångar sommarvikarie på DN som ett av tre Q:n på DN:s kvinnospalt. Sen kom det småbarn på småbarn och jag blev hemmafrun med författardrömmar.

"Du arbetar ju inte" ... Så lät omvärldens kommentarer. Hemmafruar jagades med blåslampa. De småsöp och var prostituerade eftersom de lät sig försörjas av en man. Efter tappra försök att etablera mig på bokmarknaden begravde jag mina författardrömmar och gav mig ut på arbetsmarknaden. Jag hade turen att få ett halvtidsjobb med uppgift att föra ut försvarsinformation till landets kvinnoorganisationer och medarbeta i tidskriften Civilt Försvar.

Den tog jag sedermera över som ensamredaktör, fortfarande på halvtid...
Som pensionär var jag med om att starta Pensionärsuniversitetet, numera Senioruniversitetet i Stockholm. Här satte jag igång skrivarcirkeln Skrivlustan, som fortfarande efter ca15 år fortfarande är aktiv.

Som pensionär hade jag inte några fasta avsikter att skriva en bok. Men lusten slog ner i mig som en bomb. I julklapp fick jag för några år sedan Hjalmar Söderbergs doktor Glas och Bengt Ohlssons Pastor Gregorius. I båda förekommer Helga, pastor Gregorius´ hustru, hett åtrådd av de två. Men hon själv - vem var hon egentligen? Jag fick ingen ro, jag skrev som en besatt i dryga två år. Och nu finns resultatet. På nåd och onåd lämnar jag över Helga Gregorius till läsaren!"
Birgitta Lindén


 Denna eHandel har producerats av guru.se