Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Åke Lundgren

BURK-CURT
Samlaren
som blev miljonär

Lägg i kundvagn 170 sid. Inb. Ill
Pris:
220 kr

Läs ett utdrag!


Varför just utanförskapet?

Jag började skriva när jag var tolv år, då fick jag en skrivmaskin i julklapp av mamma och pappa. Jag förstod det inte då, men redan från början var temat utanförskap och utsatthet. Och så har det fortsatt.

Så gott som allt jag skrivit har kretsat kring detta tema: från den prisvinnande debutromanen Långa lappflickan (Bra Böckers berättartävling 1981), till den nu aktuella biografin ”Burk-Curt – samlaren som blev miljonär” – min 24:e bok.

Varför, kan man fråga sig? Varför just utanförskapet?

En händelse i barndomen blev avgörande, förlusten av en god vän. Upptäckten att inte alla sågs som lika mycket värda och att det fanns människor som ställdes utanför.

Det blev startskottet till egenhändigt ritade serietidningar, dagboksskrivande och små berättelser, sedan även musik och teater. Steg på vägen mot författarskapet.

Och ett behov att få skapa.

Jag föddes 1951 i Björnmoran, Kusmark, i Kågedalen. Mina föräldrar drev ett litet jordbruk och pappa var dessutom gjuteriarbetare, medan mamma var hemmafru. Vi var sju syskon.

Det var en västerbottnisk bygd där det muntliga berättandet var starkt, men där skivandet var att göra sig märkvärdig. Du skall icke tro att du är något!
Jag kunde inte låta bli och genom åren har det blivit romaner, dokumentärer och mycket annat.


Det viktiga för mig är själva skapandet och att lyfta fram de ”osynliga” i ljuset. Jag vill stå på den ”lilla” människans sida. I skrivandet finner jag glädje och tröst och min förhoppning är att jag lyckas förmedla något av den känslan till andra.
Det är belöning nog.

Åke Lundgren