Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Arne Muller

Arne Müller:
Smutsiga miljarder

Lägg i kundvagn

236 sid. Danskt band.
Pris:
200 kr

Läs ett utdrag!


En brännande fråga

Jag har länge tyckt att det finns många skäl att inte skriva böcker. Det finns redan böcker och inom vissa genrer finns det verkligen ett överflöd av titlar -  varför då slösa på papper, energi och mänsklig arbetskraft när så mycket redan är sagt i ett ämne?

En bok innebär också att man anser sig ha något att säga som är så viktigt att människor ska ägna många timmar åt att läsa och förstå. De nyhetsinslag i TV som jag till vardags arbetar med är över på ett par minuter och tycker man att de är ointressanta eller dåliga kan man använda tiden för att gå ut i köket för att sätta på kaffe. Annat är det med en bok.
Nog har det funnits en och annan bokidé i mitt huvud, men de har hela tiden fallit vid denna kritiska prövning.

Men samtidigt har det funnits en kraft som verkat i motsatt riktning. Snart 30 års arbete som journalist vid TV och tidningar gör att man efterhand samlar på sig en del kunskaper inom vissa ämnesområden. I takt med att kunskapen växer blir TV-inslagets normala omfång till allt mer av en begränsning. Dessutom är det lätt att inse att det finns annat än de egna favoritämnena som måste få plats i nyhetssändningarna.

När då några av de områden jag ägnat mest tid åt samtidigt inte blivit föremål för särskilt många böcker vägde argumenten för att skriva en bok över. Att det blev just om de miljöproblem som är kopplade till den svenska gruvnäringens expansion hänger ihop med att denna fråga just nu är högaktuell. Det är nu och inom de närmaste tio åren som det kommer att tas många avgörande beslut som sedan får betydelse för årtionden framöver.

Kanske bidrar det också att detta är frågor som har en speciell betydelse i den nordligaste tredjedelen av landet, en del av världen som jag har starka band till. Visserligen föddes jag i Tyskland och bodde där tills jag var fem, men i övrigt har jag- med undantag för sju år i Stockholm - bott i Norr- och Västerbotten.

Till sist vill jag svara på den klassiska sportfrågan: ”Hur känns det?”: Jo tack, bra. När boken nu är färdig är jag än mer övertygad att de tidigare okända fakta och samband som redovisas i den förtjänar att presenteras i denna form. Sedan måste jag medge att det hantverk som skrivandet inneburit varit mycket roligare än vad jag trodde det skulle vara!