Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Lilian Ryd

Lilian Ryd:
Tusen år
i Lappmarken

Lägg i kundvagn
236 sid. Inb.
Pris:
285 kr

Läs ett utdrag!


Nu gör vi Lappmarkens historia begriplig!

Det finns många sätt att vara författare. Vi har poeten som sitter i sin kammare och filar på orden. När det är färdigt så är det färdigt. Ingen lägger sig i en poets ordval.

 Även romanförfattaren bestämmer själv över sina människor och världar. Det  kan bli ett ganska brokigt bygge, och förlagsredaktören tar fram rödpennan. Men författaren har sista ordet.

 Annorlunda är det med faktaförfattare. Vi får inte hitta på. Sant och korrekt ska det vara. Annars kommer en storm av rödpennor, både före och efter tryckning.

 Samtidigt krävs en hel del fantasi och inlevelseförmåga för att sätta ihop fakta till en verklighetsbeskrivning som är både sann och ny. Jag vill ju inte skriva en bok som redan finns!

När man som jag samlar muntlig historia är det i första hand intervjupersonerna som är sakkunniga. Det innebär tusentals timmar av frågande och skrivande. Boken Kvinnor i väglöst land arbetade jag med i åtta år.

I nästa bok, Vi åt aldrig lunch, skrev jag om egna erfarenheter i ljuset av norrbottnisk historia. Sakkunniga granskade, jag ändrade och rättade.

Till min förvåning ställde bokhandlare den boken bland romanerna. Jag visste inte om jag skulle vara smickrad eller förargad. Det var ju en faktabok om min färd från Vuollerim till stora världen, om oss arbetarbarn som började studera och mötte den gåtfulla medelklassen.

Efter Lunch-boken fortsatte jag att intervjua gamla människor om naturahushållet i Lule lappmark, nu med inriktning på mat och ätande. Då öppnade sig två falluckor rakt ned i andra böcker som också måste skrivas!

Kvinnor som varit renskötare berättade nämligen inte bara om sitt kosthåll, utan också mycket annat spännande och okänt om livet i de sista rajderna. Det får bli en egen bok.

Källarlucka nummer två flög upp då jag frågade mig: ”Vad är lappmark? Det måste jag förklara i Matbokens ordlista.”

För att få texten rätt kontaktade jag Tomas Cramér, legendarisk jurist sedan Skattefjällsprocessen 1966-1981 och en av Nordens främsta sakkunniga om Lappmarkens juridik och historia.

Så ramlade jag huvudstupa ned i ett alldeles nytt ämne! Redan de första diskussionerna med Cramér visade på aspekter av nordskandinavisk historia som jag inte haft en aning om, och knappt någon annan heller, utom Tomas Cramér.

Både Tomas och jag insåg snabbt att vi tillsammans skulle kunna åstadkomma just den bok som länge saknats. Vi skulle måla upp hela bataljen, lägga fram pusslets alla bitar. Juridik, skatter, kyrka och skola, handel och storpolitik i Norden och Ryssland, allt hör ihop i Lappmarken, och vi kan beskriva det.

Manussidor har skickats fram och tillbaka och formulerats om otaliga gånger.

Ibland var jag nära att ge upp. Det verkade omöjligt att skriva begripligt om Lappmarkens komplicerade förflutna. Men nu har vi gått i mål! Tusen år i Lappmarken ger den första översikten över hela förloppet från före år tusen och fram till idag.

Vi hoppas att boken ska ge ny kunskap och öppna dörren till egna strövtåg i både den rikliga nordsvenska litteraturen och i den lappländska verkligheten.

Läs mer om och av Tomas Cramér på www.vinterstierna.org

Läs mer om Lilian Ryd och hennes böcker på www.norrbottensforfattare.se