Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Det arktiska eden

Tolkki, Arvo

Vildmarksroman i Norrlänsk miljö

Umbäranden, kyla, fattigdom, hunger och enslighet, spinner som en röd tråd genom Arvo Tolkkis andra roman. "Den arktiska Eden" är en rå, hjärtknipande berättelse som landar rakt i maggropen.
Det är svårt att inte beröras av stackars Erkki, som tvingas iväg från hemgården av en känslokall, förtryckande fader. Tillsammans med trogne hunden Bonga skapar han ett nytt eget liv, ensam i en dragig koja långt ut i ingemansland där snöstormen tär och sommarmånaderna snabbt passerar.
Även övriga familjemedlemmar lider svår nöd i en bitande norrländsk miljö: syskonens ångestfyllda tillvaro, föräldrarnas slit och växande desperation på den förfallna Ranta-gården.
Lukten av eldar, smuts och gammalt läder tränger igenom väldigt tydligt i de berättelser som rullar förbi, från senare delen av 1800-talet då de tornedalska vidderna fortfarande saknade farbara vägar. Då var jakt, fiske och små gårdar med egen kreatur och egen sådd fortfarande av högsta vikt för att nödtorftiga liv skulle fortleva.
Att Arvo Tolkki själv har kännedom om stigar, marker och älvfåror i Tornedalen är uppenbart. Det är knappast möjligt att ge miljöerna en sådan nära, målande beskrivning utan självupplevd erfarenhet.
Tolkki är född i finska Torneå.Tidigare har han skrivit boken "Vindmannen", en spänningsroman som gavs lysande recensioner då den kom ut år 2000.
Verk nummer två bygger också på spänning, inte så lite skriven i Jack Londons anda.Jan Westerberg
Piteåtidningen 20051215