Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Konungarnas Konung från Baklandet

Lundholm, Kent

Roman med filmiska dimensioner

" --- Konungarnas konung från Baklandet är en komplex roman. Den handlar om det förflutna och det förflutnas kopplingar till nutiden. Om ett land och en landsbygd i förändring och om människokärlek, kamratskap och tolerans.
I Baklandet finns de sista resterna av den kollektiva samhällsandan där en utsträckt hand möts av en annan hand. Det är också en roman om omöjligheten i att undfly sitt förflutna och hur olika sätten att leva med det ser ut.
Konungarnas konung påminner en del om Selma Lagerlöfs Kejsaren av Portugallien då Ragge precis som kejsaren flyr undan verkligheten för att kunna handskas med sina inre demoner.
Men till skillnad från Selma Lagerlöfs romanfigur har Konungen turen att omge sig med människor som förstår och älskar honom. I hans flykt från verkligheten finns också glasklara fickor, där han ser sig själv och verkligheten klarare än hans omgivning kanske förstår.
Kent Lundholm har skapat en roman som det är omöjligt att inte sugas in i. Han skriver så nära och stilistiskt briljant att romanen nästan antar filmiska dimensioner. Och trots att jag inte ens var född då får Kent Lundholms prosa mig att sakna en tid som för evigt är borta, den landsbygd där så många av oss har våra rötter.
Konungarnas konung från baklandet är de facto en stor roman som hade förtjänat att ges ut på ett stort förlag där möjligheterna till marknadsförning är så oändligt mycket större.
Den njutning det innebär att läsa honom borde komma ännu fler till del.

Caroline Thorén
Norra Västerbotten