Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Med den ondes hjälp

Edvall, Karin

Mörderskans perspektiv

Berättarperspektivet ligger hos mörderskan och inleds med att hon bykar några blodiga kläder rena. Händelseförloppet nystas sedan upp bakifrån genom en nästan filmisk dramaturgi. Långt senare förstår läsaren innebörden av de första sidorna.
Edvall berättar sedan hur den fattiga Anna Britta faller för frestelse efter frestelse - ett tyg, en guldring, en plånbok - som hon lyckas dryga ut hushållsinkomsten med. Man förstår verkligen inifrån hur det är en oemotståndlig impuls utan tanke på konsekvenserna. Anna Britta snärjer in sig i allt fler lögner och bortförklaringar medan hennes make inte anar någonting och allt fler knackar på hennes dörr för att få tillbaka sina saker. En av dem är Lotta, kallad Marbolotta, som hotar att ange henne och Anna Britta ser till att röja henne ur vägen.
Faktum är att Edvall på ett lite arkaiserandet språk men ändå skickligt frilägger hur grova brott begås i stundens ingivelse av annars tämligen intelligenta människor. Inte kallt kalkylerande som Raskolnikov när han mördade procenterskan utan helt behärskades av sitt eget raseri utan förmåga till impulskontroll. Är det inte så att mördare i alla tider har varit psykiskt störda? Bristande sinnesbalans förklarar men förlåter ingenting.
Edvalls bok är också läsvärd genom sin livaktiga skildring av Göteborgs hamnmiljö på 1800-talet.


Carina Waern
Helsingborgsbladet 2004 1129