Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Sömn är tyngre än vatten

Ghazi Sam

Att obducera ett öde

"Så här brukar diktsamlingar inte se ut; det är naturligtvis därför Sam Ghazis debutbok Sömn är tyngre än vatten kommer ut på Ord&visor och inte på Bonniers.

Det börjar med obduktionen av en 71-årig man, ”ursprungligen från Syrien, bosatt i Sverige sedan 40 år”. Ständigt uppstår korskopplingar och dubbelexponeringar: under bröstorganen ”finns en mellansvensk håla”, i hjärtmuskulaturen ”provsprängde man i mitten på sextiotalet”, den alltmer uppklippta kroppen blir ett landskap, vars vindlingar ”inte upphör att susa”, den blir en del av mänsklighetens historia med ”emblem och bajonetter”.
/--/

Fram träder porträttet av en motsägelsefull och mångfasetterad människa, generös, underhållande, men psykiskt alltmer pressad och alltmer på kant med livet och människorna omkring sig, till dess sjukdomen bryter ned honom: ”Din övermakt har fäst en svart stjärna i skelettet, / vänt dina lungor emot dig.”

Just för att hans livsöde framstår i snabba glimtar och inte plottras bort i en omfångsrik redogörelse, får det också en tragisk resning – situationsbilderna växer ut över sig själva och blir signifikativa, alla livets tillfälligheter och futtigheter representeras av enstaka glimtar. Och trots att vi vet att författaren skriver om sin fars unika liv, lyfter bilden från det tillfälligt individuella och blir en gripande bild av Människan i sin kortsiktighet och generositet, sin mer eller mindre inbillade storhet, sin omtanke och sitt elände.

Det hela är gjort med skärpa, klarsynt ömhet och närmast absolut poetiskt gehör – en lovande och mycket märklig debut.

Tom Hedlund
Svensk Dagbladet 2008-02-21