Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Ensam

Tolstaja, Natalja

Ensamheten som gåva

"Hon kan till och med skämta om sitt berömda namn och skriva en hel berättelse utifrån frågan: "Vilken gren av Tolstojsläkten hör ni till? På vilket sätt är ni släkt med Lev Tolstoj?" Och detta trots att hon är trött på frågorna. Det är lätt att förstå. För Natalja Tolstaja behöver inte befinna sig i skuggan, hon lyser av sig själv.
Hon berättar med en alldeles egen röst (ljus och skrovlig på en och samma gång) om hur hon läser, om saker hon ska skriva om ("Min familj", "Mitt rum", "Min dag") och plötsligt är man någon annanstans. Då är vi, till exempel, vid turistbussarna vid Palatstorget i Petersburgs centrum (jodå, hon har guidat många i S:t Petersburg, tidigare Leningrad).
/---/
Och så går dagarna, i böckernas värld, i turisternas drömmar, och Natalja Tolstaja håller läsaren i hand. Så här ser det ut! Vad trodde du? Hon visar det som skiner, och det som inte utger sig för att vara något speciellt. Just genom att titta åt ett annat håll, får hon en hel sagt om det som alla andra pekar på. "När jag såg koftorna snörpte det till i bröstet, för det var fyrtio år sedan jag sett dem sist - fattigflickornas babusjkor hade gått klädda i sådana formlösa och könlösa koftor." Så enkelt berättar hon att tidens tand inte biter på den blå flanellkoftan.

Eller som när hon visar oss städerskan som skurar betonggolvet, som förr lånade pengar, men inte nu längre, inte nu sedan hon blivit änka. "En gång gav jag henne något utländskt i present, och sedan dess har hon börjat tycka illa om mig."
Här är det alltså: stoltheten, självständigheten, det tysta upproret.
Och så, på upploppet kommer ändå en present: en svensk osthyvel med skaft av pärlemor.
Ja, det är vackert, det är suckar, det är en lisa. "ensam" är en present i sig."


Stig Hansén
Helsingborgs Dagblad 2008-02-24