Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Flödder

Olsson, Pelle"Två pundare, Giraffen och Gunnar, som jagar pengar för att kunna köpa amfetamin, är åtminstone inledningsvis huvudpersoner i kriminalromanen "Flödder", skriven av författaren och reportern Pelle Olsson. Han har tidigare gett ut ett tiotal böcker, varav flera reportageböcker om narkotikasituationen både i Sverige och internationellt.
"Flödder" är en fristående fortsättning på romanen "Pulver" som kom 2000. Flödder står för olika slags tabletter som missbrukas, typ Rohypnol, vilket får duga när inget starkare finns för pundarna i boken.

Missbrukarlivet är välbekant för författaren som rör sig lätt och ledigt i både jargong och miljö bland såväl missbrukare som poliser. Här talas ett helt annat språk än i övriga av årets kriminalromaner. Dessutom, här pratas inte bara om samhällets botten, utan Pelle Olsson tar verkligen läsaren med dit.
"Flödder" har blivit en spännande roman om jakten på droger och därmed jakten på pengar för att bekosta missbruket. Det är en miljö som drar sig till det ena brottet efter det andra. Det handlar om inbrott och försäljning av tjuvgods, men också om handel med knark och prostitution.

Sympatiskt nog är författaren mån om att visa att också bland de här människorna finns det möjligheter att resa sig och komma bort från eländet, åtminstone för vissa. En av missbrukarna har en gammal kontakt i en norrländsk stad, där han en gång bott hos en fosterfamilj. Där kanske han kan få hjälp att ta sig upp ur träsket. Allt är alltså inte helsvart.
Att de två poliserna kallas Norrland och Dumbom kan få en att tro att de är mest ett skämt. Men tvärtom är de kända som effektiva narkotikaspanare och de vet var de ska leta efter misstänkta, när en av de två pundarna hittas mördad i närheten av en känd kvart. Men Norrland förstår snart att mördarna finns i andra kretsar.

Just så här i vintermörkret när den undre världen glöms bort till förmån för diverse glättade påhittade reklamvärldar, då är Pelle Olssons "Flödder" extra läsvärd."


Åke Johansson
Arbetarbladet