Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Erena och Fula Fina

Ingelstam Bengt"Kaxiga Erena, hon som i fjolårets bok fick tillnamnet "rebellen från silltunnan" och kidnappades av sjörövare, fortsätter sitt äventyr ihop med några avhoppade pirater och andra vänner.
Här sluter sig Fula Fina till de andra. Hon är rikemansdottern som inte snällt låter sig giftas bort, hon har skinn på näsan och är enligt Erena "inte så ful som hon ser ut".
Tillsammans ger sig gänget ut på en framfart på landbacken i bästa Robin Hood-stil, där de stjäl från de rika och ger åt de fattiga. De råkar ut för skenande hästar, förföljande knektar och elaka tjuvar, som de klarar sig ifrån med välsmort munläder, list och en god portion tur.
I Erena finns lika mycket tåga, oräddhet och ärlig godhet som i Pippi Långstrump. Men hon har inte övertaget att vara starkast i världen, och hon lever i inte i en småstadsidyll med motståndare som framstår som narrar. Erena opererar bland farliga människor och mitt i en värld av allvar och smärta, hunger och smuts.
Men hon finner alltid på råd, och hon upptäcker också att folk ibland kan överraska genom att vara bättre än man förväntar sig.
Liksom föregångaren är detta en mustig, småburdus och frispråkig barnbok med mycket tokrolighet och snabbt tempo. Lisen Adbåges illustrationer är mer humoristiska än förskönande och bidrar till frejdigheten.
Här finns inga hjältar men en hoper rättframma jämlikar som tror på allas lika värde och lever som de lär. Och hur det faller sig hittar Erena och silltunnan tillbaka till varandra till slut."

Sundsvalls Tidning
Susanne Holmlund