Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Aktse på nio rökars håll

Gärling, Mats

Ett mytomspunnet nybygge i svensk vildmark

/---/
"Siffran "nio" har en alldeles särskild betydelse enligt gammal samisk tro. Ordet "aktse" betyder "nio" på samiska och sägs härröra från att det långt tillbaka i tiden skjutits nio björnar invid ett enormt stenblock på fjällkanten ovanför bostället.
Ordet lär också ha en gammal mening från nåjdtiden - när vargar försvinner från ett område säger man att de springer förbi nio fjälldalar.
När man säger att någon har trampat nio steg betyder det att han kommer att dö, enligt gammal samisk tro.

En sagesman menar att Aktse var beläget "nio rökar från Jokkmokk", det vill säga nio bosättningars håll längs med sjöarna om man räknar varje liten by som en rök.
Den för fjällvandrare så kända Kungsleden går genom Aktse. Gården ligger vid den så kallade "Porten till Sarek".
Skierffe som når 1 179 meter över havet ligger här. Klippan var en helgedom för samerna i trakten. När gamla flyttleden gick under klippan fick inte samekvinnorna gå vägen förbi offerplatsen under stupet. Trolldomen i det heliga berget ansågs av nåjderna ha ett högaktivt kraftfält.
/---/
Han skriver om släkterna Länta och Grufvisare. Han berättar också om släkten Grufvisares förbannelse som härrör från 1600-talet då det bröts silvermalm i fjällvärlden. Det sades att det var en same, som efter den här händelsen fick namnet Grufvisare, som hade visat bergsmännen på fyndigheten. Eftersom nomaderna ville vara ifred med sin renskötsel och inte tvingas till arbete, blev den här samen utfryst av sina fränder och det uttalades en förbannelse över släkten. Förbannelsen gick ut på att släkten Grufvisare skulle dö ut efter ett antal generationer. Det lär den också ha gjort.

Bergsmännens giriga framfart gjorde att vissa samer kunde tjäna en slant genom att avslöja malmfyndigheter och det orsakade split bland nomaderna.
Mats Gärling berättar om märkliga personligheter och han har gjort blyertsteckningar efter gamla fotografier som visar hur de här människorna såg ut.
Vi får bland annat se Amma Grufvisare som sades vara en lapp med oanade krafter. På teckningen ser han verkligen trolsk ut. Teckningen är gjord efter ett fotografi som togs år 1897.

Den stränga kylan gjorde det svårt för Aktses bosättare. Mats Gärling beskriver bland annat hur en av dessa tillverkade en speciell juvervärmare av renskinn till kon för att säkra mjöktillgången vid gården.
Boken "Aktse - på nio rökars håll" är underhållande och vacker."

Ulf Glimfalk
Gotlands Allehanda